Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nincs az a hegy, ami megérné a felesleges kockázatot”

Szöveg: Juhász Mariann |  2016. szeptember 21. 13:19

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis ejtőernyős kutató-mentője, Gazsó Krisztián törzsőrmester szeptember közepén érkezett haza bolíviai expedíciójáról, ahol Doszkoty Milán hegymászó társával értek el sikereket.

1596020167

Az idei késői szezon sajnos meglehetősen nehéz körülményeket eredményezett az Andok e régiójában. A hosszú időn át tartó folyamatos napsütés a hegyeket borító firn-, illetve hóréteget nem csupán eljegesítette, de több helyen méretes jégtűket képezett a felszínen, amely mind a biztosítást, mind a gyors előrehaladást erősen akadályozta. A komoly kihívások ellenére sikerült két nagy magasságú hegyet is meghódítania a két hegymászónak: az 5370 méter magas Pequeno Alpamayot, és a Pico Ausztria 5320 méteres csúcsát. Utóbbinak hivatalosan mindeddig még nem volt bejegyzett magyar megmászója.

1596020168

Ezt követően a nyár végi levonulás talán épp időben történt. Ekkor ugyanis a viharossá erősödő szél már-már kezdte lehetetlenné tenni a folytatást. Egy szomszédos, éppen a hegyen tartózkodó svájci csapat egyik alaptábori sátrát például a légmozgás egyszerűen kitépte a helyéből és a közeli tengerszem felé kezdte vonszolni. A súlyosan megrongált sátrat végül a szomszédos magyaroknak sikerült megállítani, megmentve a svájciak felszerelésének nagy részét. Szerencsére a magyar hegymászóknak komolyabb sérülés vagy anyagi kár nélkül sikerült befejezni expedíciójukat. Ebben leginkább a kellő felkészülés és elővigyázatosság játszott ezúttal is szerepet.

„Nincs az a hegy, ami megérné a felesleges kockázatot. Ha megy viszonylag simán, akkor megy. Ha nem, akkor nem packázunk vele, mert az ott fent tényleg nem játék" – vallja Gazsó törzsőrmester.

1596020168

Fotó: Doszkoty Milán