Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fellángoltak a harcok Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 21. 14:22

Újra fellángoltak a harcok Szíria több térségében szeptember 20-án, keddre virradó éjjel, néhány órával azután, hogy Damaszkusz felmondta az orosz–amerikai tűzszüneti megállapodást.

Helyszíni jelentések szerint ismét dörögnek a fegyverek és hullanak a bombák a polgárháború leginkább sújtotta nagyvárosban, Aleppóban és környékén, a szíriai légierő támadja a lázadók kezén lévő lakónegyedeket.

A SANA állami hírügynökség jelentése szerint az Iszlám Állam fegyveresei ismét megpróbáltak elfoglalni egy katonai iskolát a Rakka felé vezető úton, de a hadsereg visszaverte a támadást. Néhány napon belül ez már a harmadik támadás a térségben a hadsereg védvonalai ellen – közölték.

A Hódítás Hadserege (Dzsejs al-Fath) szíriai ernyőszervezet – amelynek tagja az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető, korábban An-Nuszra Frontként ismert Dzsebhat Fath as-Sam is – délnyugati irányból nyomult Aleppó felé, megpróbálva elfoglalni a ramuszi katonai iskoláknak helyet adó épületegyüttest és egy aleppói városnegyedet.

A szíriai orosz megbékélési központ szerint a kormányhadsereg az orosz légierő támogatásával „szétzúzta a terroristákat, megsemmisítve négy harckocsijukat, három gyalogsági járművüket és kilenc, nagy kaliberű golyószórót hordozó gépkocsit".

Keddre virradóra a Hódítás Hadserege fegyvereseinek sikerült egy időre elfoglalniuk a városba vezető Castello út egy kilométeres szakaszát.

A szíriai harcokat nyomon követő, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet összesítése szerint Aleppóban, illetve az azonos nevű tartományban harminchat ember halt meg, amióta véget ért a tűzszünet, és negyvennél több légi csapás érte a várost.

Harcokról érkeztek hírek a Damaszkusztól keletre fekvő Kelet-Gútából is, ahol a szíriai hadsereg hétfőn átfogó támadást indított néhány órával a tűzszünet felmondása előtt. Tüzérségi robajt lehetett hallani a Homszhoz közeli Talbisahnál is, és előző nap este hírek érkeztek arról, hogy Aleppótól nyugatra, Urm al-Kubra településnél támadás érte az ENSZ segélyszállító teherautóit, és legalább tucatnyian – jobbára gépkocsivezetők – haltak meg a támadásban.

A szíriai hadsereg hétfőn mondta fel a hét napja kezdődött tűzszünetet, amelyben az Egyesült Államok és Oroszország állapodott meg. A hadsereg szerint a „terrorista csoportok" (Damaszkusz a mérsékelt felkelőket is terroristának nevezi) nem teljesítették a tűzszüneti megállapodás egyetlen előírását sem, az időt fegyverzetük kiegészítésére, lőszerkészletük feltöltésére használták ki, és több mint háromszáz alkalommal meg is sértették a fegyvernyugvást.

Elemzők szerint Aleppó elvesztése a felkelés végét is jelenthetné, egyben fordulópontot hozna a háborúban, amelyben már 280 ezren meghaltak. Amennyiben a felkelők elvesztik Aleppót, nem marad más fellegváruk, mint Damaszkusz tartomány, ezen belül is Kelet-Gúta, és még néhány régió szétszórva az ország déli részén. A többi terület a kormányerők vagy a szélsőséges iszlamisták kezén van.