Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs üresjárat – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. január 9. 13:49

Hazai és nemzetközi kiképzések, gyakorlatok, missziók, katonai eskü és határvédelmi feladatok. Címszavakban így telt a 2016-os esztendő a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. Az elmúlt évről és az idei esztendő legfontosabb feladatairól Sipos Antal ezredes, az alakulat megbízott parancsnoka beszélt magazinunknak.

1596025848
Az alakulat katonái 2016-ban is rengeteg feladatban vállaltak szerepet – tudtuk meg Sipos Antal ezredestől, aki április 28-án vette át a dandárparancsnoki teendőket, miután Horváth Gábor dandártábornok az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnemének megbízott főnöke lett. Érdekes, hogy jelenleg a dandár parancsnokhelyettesi és törzsfőnöki posztját is megbízással töltik be. Az előbbi beosztást Kása István alezredes, a 101. tüzérosztály parancsnoka, az utóbbit pedig Preininger Győző alezredes, a logisztikai zászlóalj parancsnoka látja el.

A határ mellett

– 2016-ban a legfontosabb a Közös Akarat elnevezésű feladat, vagyis a határvédelemmel kapcsolatos teendők ellátása volt – fogalmazott Sipos Antal ezredes, hozzátéve, hogy a tatai dandár katonái – kezdetben a Dunántúli, valamint az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékekbe egyaránt beosztva, később már csak az utóbbi részeként – egész évben részt vettek a határbiztosítási feladatokban.

– Az alakulattól kétheti váltásokban, 140–150 katona szolgál a határon. Vannak olyanok, akik a számukra meghatározott két héten túl is vállalják a szolgálatot, nekik általában engedélyezni szoktam egy, maximum két hét hosszabbítást. De négy hét után mindenképpen hazarendeljük a katonáinkat, mert szükségük van a pihenésre, a regenerációra, főleg télen, amikor már megterhelőbb egy-egy tizenkét órás szolgálat – emelte ki a parancsnok.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 13-án, pénteken megjelenő számában!