Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nő a katonák bére és a honvédelmi tárca költségvetése 2018-ban

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. december 28. 13:15

Tovább emelkedik a katonák bére 2018-ban, jelentősen növekszik a Honvédelmi Minisztérium költségvetése, és folytatódik a Magyar Honvédség fejlesztése – mondta Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes december 28-án, csütörtökön a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar emberek biztonsága és az állam szuverenitása az egyik legfontosabb szempont a kormány számára. E biztonság letéteményese a Magyar Honvédség, amely jövőre tovább erősödhet: több pénz, több katona és több eszköz szolgálja majd a kitűzött célokat. A honvédelmi tárca költségvetése 2018-ban 428 milliárd forintra emelkedik, és így tovább közelít a 2024-re tervezett, a GDP 2 százalékának megfelelő arányhoz. A rendelkezésre álló összegnek mintegy 20 százalékát fordítják fejlesztésekre – fűzte hozzá Vargha Tamás.

1596042943

A katonai életpálya keretében újabb bruttó 5 százalékkal emelkedik a katonák illetménye, így – 2015 és 2019 között – összességében eléri az 50 százalékos növekedést. Az államtitkár szavai szerint idén emelkedett a katonák létszáma, ami bizonyítja az említett életpálya megtartó erejét.
A magyar katonák jövőre is részt vesznek a határvédelemben a rendőrséggel közösen, és jelen lesznek a különböző missziókban is, amelyek között megemlítette Afganisztánt és Irakot. 2018-ban elkezdődik a laktanyák fejlesztését megcélzó program: a hódmezővásárhelyi, a tatai és szolnoki bázisokra mintegy 11 milliárd forintot költenek majd. Tavasszal minden honvéd megkapja majd az új típusú egyenruhát – fűzte hozzá a miniszterhelyettes. Emlékeztetett, a korábbi terveknek megfelelően mind a 197 járásban önkéntes tartalékos egységet szeretnének felállítani, amire 2018-ban még több forrás áll majd rendelkezésre. Vargha Tamás mérföldkőnek nevezte, hogy jövőre elindul a pilóta- és légiirányító-képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a szolnoki légibázison.

Az államtitkár kiemelte: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célja, hogy a Magyar Honvédség Közép-Európa egyik maghatározó haderejévé váljon. Jövőre mintegy 100 milliárd forintot fordítanak a hadsereg fejlesztésére, új eszközök megvételére, illetve a régiek felújítására. Megemlítette, hogy a tárca két A319-es Airbust vásárolt a légiszállítás biztosítására, amelyek nemcsak honvédelmi feladatra, de vészhelyzetben mentésre is alkalmasak lesznek.

1596042943

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az Európát sújtó menekültválság és a terrorveszély miatt 2018-ban még több forrást biztosít a kormány a magyar emberek biztonságának növelésére; támogatják és fejlesztik a rendőrséget, a Terrorelhárítási Központot és a nemzetbiztonsági szolgálatokat, illetve fenntartják a határvédelmet is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a tömeges bevándorlás kezeléséhez 50 milliárd forinttal többet szánnak jövőre, és azzal számolnak, hogy mind a 3000 határvadász szolgálatba áll majd. Hozzátette, a katasztrófavédelem költségvetése 3,8 milliárd forinttal lehet több jövőre. 2018-ban nő a rendőrség létszáma, és mintegy 22 milliárd forintnyi többlettámogatást is biztosítanak a szervezet számára. Folytatják a rendvédelmi életpályát, aminek keretében a jövő év elejétől újabb, átlagosan bruttó 5 százalékos illetményemelést biztosítanak a hivatásos állománynak. Folytatódik a rendőrségi gépjárművek cseréje, ami azt a célt szolgálja, hogy a következő években teljesen megújuljon a járműpark.

Kontrát Károly hangsúlyozta, az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően Magyarországon rend és nyugalom van, miközben Európa több országában rohamosan romlik a polgárok biztonságérzete. Hozzátette, csökkent a bűncselekmények száma Magyarországon, és nőtt a bűnesetek felderítésének hatékonysága is.

1596042944

Fotó: Tóth László