Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolcadszor rendezték meg a Bocskai Portyát

Szöveg: Madura János |  2016. szeptember 2. 17:40

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár – együttműködve a Debreceni Honvéd Sport Egyesülettel, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetével – az elmúlt évekhez hasonlóan, hagyományőrző céllal, nyolcadik alkalommal rendezte meg a Bocskai Portya elnevezésű katonai teljesítménytúrát, és ennek keretében a Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenetet.

1596019210

A 20 kilométeres emlékmenetre a hagyományőrzők és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjainak csapata mellett civil résztevők is neveztek, míg a 40 és 70 kilométeres  teljesítménytúra távjait egyéni kategóriában teljesítették a jelentkezők.

A teljesítménytúrára 160-an neveztek, a legidősebb induló a 88 éves Ispán Zoltán összfegyvernemi százados volt, aki az első ellenőrző pontig teljesítette a táv több mint tíz kilométeres szakaszát.

1596019210

A nagyrészt azonos távolságokra elhelyezett ellenőrzőpontok az adminisztrációnak adtak helyet, ahol a Bocskai-dandár katonái szorgosan osztották a frissítő vizet, útbaigazították a résztvevőket, de igény szerint egy kis pihenésre is volt lehetőség. Voltak, akik ezt maximálisan ki is használták: zoknit, pólót cseréltek, hogy kényelmesebben induljanak neki a hátrelévő távnak, de voltak olyanok is, akik a „becsekkolást" követően rögtön folytatták is útjukat. A legrövidebb távon 2 és 6 óra közötti eredmények születtek, míg a 70 kilométert 9-16 óra között teljesítették a résztvevők.

1596019210

A kánikula, a por és a földutak gödreiben megmaradt pocsolyák nehezítették az idei teljesítménytúrát, melynek befejeztével minden résztvevő megkapta az emléklapját, valamint kategóriától függően kitűzőjét vagy egyedi felvarróját. 

1596019211

Fotók: Szalka Miklós őrvezető