Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolcéves a Honvéd Palotaőrség

Szöveg: Kresz Fruzsina | Fotó: a szerző felvételei |  2020. január 15. 7:15

Az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység kötelékébe tartozó Honvéd Palotaőrség megalakulásának nyolcadik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést január 7-én, a Petőfi Sándor laktanyában.

1596075029

Minden év január elején megemlékeznek megalakulásuk évfordulójáról a honvéd palotaőrök, akik a köztársasági elnök állami és protokolláris feladataival kapcsolatos katonai díszelgési feladatokat, díszőrszolgálatot látnak el a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor Palotában, valamint közreműködnek a nemzeti és az állami ünnepeken, a diplomáciai eseményeken.

Az állománygyűlésen Kiss Ferenc ezredes, az alakulat törzsfőnöke köszönötte a katonákat. Az ezredes hosszú éveken át szolgált a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (32. NHD) kötelékében és jó szívvel emlékszik vissza azokra az időkre. Köszöntőjében hangsúlyozta a folyamatos önképzés és tanulás kiemelkedő fontosságát. „Képezni magunkat az egyik legfontosabb feladatunk az életben, hiszen a tudás olyan hatalom, ami a lehetőségek kapuját nyithatja meg" – mondta.

1596075030

Az elmúlt év feladatait és az idei kihívásokat Szarka József őrnagy, a palotaőrség parancsnoka összegezte. Megköszönte a katonák lelkiismeretes munkáját, majd kiemelte: büszke arra, hogy olyan emberekkel dolgozhat együtt, akiknek felkészültsége, szakmaisága és hivatástudata kiemelkedő és méltó az alegységhez.

Az elismerések átadása előtt Zsolnai Tamás alezredes, a 32. NHD parancsnokhelyettese is köszönetét fejezte ki a résztvevőknek. „Tapasztalatból is tudom, milyen komoly fizikai kihívást jelent a szolgálatuk ellátása, de úgy gondolom, kiválóan helytállnak, és ezt köszönöm!" – mondta az alezredes. Hozzátette: a díszelgő feladatok megnövekedett száma miatt jelentős az állomány leterheltsége, ugyanakkor ez munkavégzésük színvonalán nem látszik meg.

1596075030

Az állománygyűlés zárásaként Zsolnai alezredes és Szarka őrnagy elismeréseket adott át a katonáknak.  A 2019-es év palotaőrének Pusztai Róbert szakaszvezetőt választották meg, Jádi Balázs századost pedig, aki az alegységtől 8 év után vezényléssel új beosztásba kerül – a 32. NHD kötelékén belül –, 1895M puskaszurony emléktárggyal búcsúztatták.

1596075029