Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiállítások és emléktűz-gyújtás a Mészeg-hegyen

Szöveg: Draviczné Adamek Krisztina százados | Fotó: Révész Csaba |  2020. január 15. 8:29

Január 12-én, a doni áttörés 77. évfordulója alkalmából kiállításokkal és kegyeleti emléktűz-gyújtással emlékeztek a doni hősökre a pákozdi Katonai Emlékparkban.

1596075031

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a 2. Magyar Hadsereg felkészítését, kiképzését bemutató kiállítást Berdó Gábor Károly a szövetség elnöke, míg a Jégbe zárt pokol című tárlatot Farkas Lajos, a Dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatója nyitotta meg a Katonai Emlékparkban. Ez utóbbi tárlat anyagát Lukács Gergő, Muszka István és Ősz Tamás Zsolt magángyűjtők biztosították a szervezőknek.

Emléktűz lángjai lobbantak fel vasárnap este a Don-kanyar Emlékkápolnánál, a pákozdi Mészeg-hegyen. Az ökumenikus megemlékezésen a helyőrségben települt katonai szervezetek katonái, a megye és Székesfehérvár Megyei jogú Város vezetői, a térség országgyűlési képviselője, a történelmi egyházak helyi vezetői emlékeztek és tisztelegtek a közel 120 ezer elesett, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült hős magyar honvéd emléke előtt.

1596075031

A Mészeg-hegyen 1993-ban emeltek kápolnát és itt helyezték örök nyugalomra a Roszkino település mellől hazaszállított ismeretlen magyar katona földi maradványait, méltó emléket állítva a doni hősöknek. A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat és a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhely huszonhetedik alkalommal szervezte meg az emléktűz-gyújtást. A katonai tiszteletadás mellett százak emlékeztek a Mészeg-hegyi Doni Emlékkápolnánál.

Az eseményen megemlékező beszédet mondott Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, az elesett hősökért pedig Spányi Antal megyéspüspök és a magyarországi történelmi egyházak képviselői mondtak imát. Az eseményen részt vett a 97 esztendős vitéz Smohay Ferenc, magyar királyi zászlós, doni veterán, a Székesfehérvári Magyar Királyi „Szent István" 3. Honvéd Gyalogezred katonája is.

1596075032