Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugállományú légvédelmi katonák találkoztak

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. szeptember 8. 18:44

Idén már 14. alkalommal adott otthont az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek országos találkozójának. Évről évre egyre nagyobb létszámban érkeznek Győrbe az egykori kollégák, az alakulat és egymás iránt érdeklődő volt katonák.

1595999771

A Magyar Honvédségben példaértékű a győri rendezvény, amely során a légvédelmi rakéta- és tüzér fegyvernem nyugállományú és aktív katonái, valamint családjaik évről évre találkozhatnak egymással. Idén Budapest, Jánoshalma, Kalocsa, Keszthely, Lenti, Nagykanizsa, Nagyoroszi, Nagytarcsa, Sárbogárd, Székesfehérvár, Veszprém, valamint a házigazda Győr egykori „légvédelmis" alakulatainak katonái – csaknem másfélszázan – adtak találkát egymásnak szeptember 4-én.

A hivatalos program Kovács Ferenc ezredes beszámolójával kezdődött. Az ezred parancsnoka tájékoztatta a vendégeket az ország egyetlen légvédelmi alakulatának elmúlt évi történéseiről. Beszámolt az alakulat vezetésében bekövetkezett változásokra, miszerint Matyi Tibor alezredes lett a törzsfőnök, Inoka Zoltán törzszászlós pedig az ezred vezénylőzászlósa.

1595999771

Kovács ezredes kitért az idei év fő feladataira is. Mint hangsúlyozta: a 2015-ös év sem könnyű a győri rakétások számára, hiszen számos gyakorlaton, feladaton vannak már túl – amelyeket sikeresen hajtottak végre -, de az elkövetkező hónapokban is több kihívás vár még az alakulat katonáira. A már végrehajtott feladatok között a parancsnok megemlítette a BLUE TARGET elnevezésű elektronikai zavaró gyakorlatot, a helyőrségben végrehajtott tábori komplex foglalkozást, a a NEWFIP 2015 elektronikai hadviselés gyakorlatot, a tiszt és altiszt jelöltek kihelyezett képzését, valamint a csehországi TOBRUQ LEGACY 2015 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatot és éleslövészetet.

A még az ezred előtt álló feladatok közül kiemelte a BRAVE WARRIOR 2015 elnevezésű nemzetközi gyakorlatot, a MISTRAL szakaszok NATO képesség-ellenőrzését.

1595999771

A parancsnoki tájékoztatót követően a találkozó résztvevői az ezred emlékparkjában található fegyvernemi kopjafájánál koszorúzással emlékeztek az elhunyt bajtársakra, kollégákra.

A rendezvény a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület tíz éve alakult Napsugár Énekkarának műsorával folytatódott, akik katonadalokat adtak elő. Ezt követően az idén 80 esztendős Morschhauser Miklós nyugállományú alezredes festményeiből nyílt kiállítást tekinthették meg a vendégek és a győri házigazdák is.
A résztvevők ezután városnézésre indultak, majd haditechnikai bemutató, a Honvéd Együttes műsora és baráti beszélgetés zárta a nyugállományú légvédelmi katonák 14. találkozóját.

1595999771

Fotó: a szerző felvételei