Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ökumenikus ima és főhajtás a szabadságharc honvédei előtt

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. szeptember 25. 9:02

Megemlékezést és ökumenikus imát tartottak a 168 évvel ezelőtti pákozd-sukorói csatát előkészítő haditanács emlékére a sukorói református templomban szeptember 24-én, szombaton. 

1596020434

Sukoró Község Önkormányzata, a sukorói Református Egyházközség, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság támogatásával minden évben megemlékezik az 1848. szeptember 28-án, a templom falai között megtartott haditanácsról, amelyen kidolgozták a haditervet a Drávától a Balaton mindkét partján közeledő horvát bán, Jellasics seregének megállítására.

1596020434

Az eseményen részt vevő Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes ünnepi beszédében emlékeztetett: „Isten házának e fehér falai tanúi voltak felelős államférfiak és tábornokok vívódásának. Nekünk most azt üzenik, azt az erkölcsi parancsot közvetítik ezek a falak, amit Kölcsey Ferenc úgy fogalmazott meg: a Haza minden előtt. Dolgunkat akkor végezzük csak el, ha az emlékezés mellett minden időben eszerint cselekszünk."

Ahogy minden évben, a Honvéd Együttes Férfikara katona- és népdalokkal idézte meg a kor hangulatát, majd Takács Tamás alezredes, római katolikus tábori lelkész és Kardos Ábel református lelkész mondtak imát a hősökért.

A megemlékezés végén Nagy Benedek szobrászművésznek a templom falánál és a főtéren található Batthyány−Móga szoboregyüttesénél, az emlékezés virágaival hajtottak fejet a résztvevők a honvéd hősök emléke előtt.

1596020434


Fotó: a szerző felvételei