Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz aknavetőgránátot találtak a mozi udvarán

Szöveg: Szűcs László |  2014. október 14. 7:19

A 41. héten, azaz október 6-12. között 54 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 21 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 2169 bejelentést kaptak.

Október 6-án a főváros XVII. kerületébe vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Kilencedik utcában található mozi udvarán – földmunkák közben – egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy egy „ritkaság", egy 8 centiméteres, olasz gyártmányú könnyű aknavetőgránát került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Október 8-án Nyékládházán akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a 3-as számú főút mellett – földmunka közben – egy 15 centiméteres repeszgránát került elő. A magyar gyártmányú második világháborús robbanószerkezetet az Ember István százados vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Október 9-én Székelyen, az Illyés Gyula úton található presszóba vitt be egy második világháborús, német gyártmányú tojásgránátot egy helyi lakos. A kiérkező rendőrök természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit és a gránátot a Horvát Csaba őrnagy vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította. Szerencsére most nem történt tragédia, de a tűzszerészek szeretnék felhívni mindenki figyelmét arra, hogy ha robbanószerkezetet vagy annak látszó tárgyat találnak, akkor azt ne mozdítsák meg, hanem szóljanak a rendőrségnek vagy a települési önkormányzat jegyzőjének, akik hivatalból megteszik a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére!

Címkéktűzszerész