Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes szolgálatra készülnek

Szöveg: Hraskó István |  2017. december 3. 8:11

Bács-Kiskun megyében, a kecskeméti járási század bázisán kezdődött meg az önkéntes területvédelmi tartalékosok felkészítése. Az első három napon katonai közelharc, elsősegélynyújtás, fegyverzettechnika és alaki foglalkozás szerepelt a kiképzési tervben.

1596042022

Az MH Anyagellátó Raktárbázis bázisparancsnokságán, Hetényegyházán kezdődött meg a Bács-Kiskun megyéből önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra jelentkezettek százhúsz órás kiképzése. Az önkénteseknek intenzíven telt az első három napjuk, hiszen egyrészt el kellett sajátítaniuk az önvédelemre épülő katonai közelharc, a kézi- és fegyveres tusa alapfogásait, az elsősegélynyújtás keretében pedig a sebek fertőtlenítésének, kötözésének módját tanulták meg. Ismerkedtek a honvédségnél rendszeresített gépkarabély karbantartásának, biztonságos kezelésének, részleges szét- és összeszerelésének technikájával, és alaki foglalkozásokon is részt vettek.

1596042023

Nagy Viktor alezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megyei előkészítő részlegének vezetője elmondta: Bács-Kiskunban nagy az érdeklődés az új, családbarátnak is mondható katonai szolgálati forma iránt. Jelentkeznek 18 éves tanulók, egyetemisták, főiskolások, de hatvanon felüliek is. A végzettséget, szakmát illetően is nagyon vegyes a kép: van a megyei tartalékosok között kétkezi munkás, önkormányzati dolgozó, ügyvéd és tanár is. Azokat várják, akiket érdekel a honvédelem, és fontosnak tartják, hogy tegyenek saját lakókörnyezetük biztonságáért. Sokan esetleg nem kívánják hivatásként gyakorolni a katonai szolgálatot, de munka vagy tanulás mellett szívesen vállalják, gyakorlatilag szabadidejükben. Pont amiatt, hogy ez nem kényszer számukra, nagy kedvvel jönnek és teljesítik a feladatokat. Nagyon jó a hozzáállásuk. Vállalták, hogy évente négy alkalommal öt-öt napra, napi 8 óra időtartamban részt vesznek a kiképzésben, aminek időpontjáról az érintettek és a munkáltatóik időben értesítést kapnak. Arról pedig a kiképzők gondoskodnak, hogy a tartalékosok a civil életben használható ismereteket is elsajátíthassanak.

Tóth Gergely, a Neumann János Egyetem 29 éves tanársegédje szintén tele energiával vetette magát a katonai közelharc-gyakorlatokba. Elárulta: nem volt sorkatona, de mindig is érdekelte a katonaélet, amit most lehetősége van egy kicsit megismerni. A kiképzés során főként a közelharc fogásai érdekelték, de tisztában van vele, hogy sok más fontos jogi vagy munkavédelmi ismeretet is el kell még sajátítania. Az évi húsz nap kiképzésen való részvétel számára megoldható, és nem tartja megerőltetőnek. Úgy véli, ez egy olyan ügy, amelyre büszkének kell lenni.

1596042023
* * *

Az önkéntes munkáltatóját, a munkavállaló szolgálatteljesítése időtartamára, a kiadott pótszabadságra kompenzáció illeti meg, amit utólag fizet ki a Magyar Honvédség.

A területvédelmi tartalékos katona a szerződéskötést követően egyszeri szerződéskötési díjra (bruttó 31 215 Ft), továbbá a teljesített szolgálati évenként – utólag − rendelkezésre állási díjra jogosult, ami a mindenkori minimálbér összegéhez igazodik, jelenleg bruttó 127 500 Ft/év. A tényleges szolgálatteljesítése idejére a szerződésében foglalt beosztásához előírt rendfokozat szerinti alapilletményt kap. Emellett laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és hadiruházati ellátásra, továbbá egyes szociális támogatásokra (segélyezés) jogosult.

1596042023


Fotó: a szerző felvételei