Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntességből jeles – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 11. 14:43

Hatvannégy hadisírt, az első, illetve a második világháborúkban elesett százkét katona végső nyughelyét újította fel édesanyja és nagypapája segítségével a makói református temetőben Sipos Maja Flóra. A helyi József Attila Gimnázium 10. osztályos tanulója a vakációra félretett összes zsebpénzét festékre, ecsetre és tisztítószerre költötte.

1596021319
Katonasírokat ápolt a nyári iskolai szünetben Sipos Maja Flóra. Bár a 15 esztendős diáklánynak nincs hozzátartozója a Makó környékéről besorozott, valamint az ottani harcokban elesett katonák közt, ennek ellenére édesanyjával és nagypapájával két hétig dolgoztak a hősi sírok rendbetételén.

– Szüleimmel halottak napján minden évben kilátogatunk a dédnagymamám sírjához a temetőbe. A családunkban hagyomány, hogy ilyenkor viszünk virágokat az elesett honvédeknek is. Minden egyes alkalommal megdöbbentem azon, hogy a katonasírok milyen elhanyagolt állapotban vannak. Elgondolkodtam: mivel tudnék hozzájárulni ahhoz, hogy szebbé tegyük az elesettek nyughelyét. Idén aztán elhatároztam: a nyári szünetben rendbe hozom a sírokat. Itt hősök fekszenek, akik a hazáért áldozták az életüket. Szerintem fontos, hogy ez a parcella méltó legyen az emlékükhöz – indokolta a nyári szünetben vállalt önkéntes munkáját Maja.

A helyszín bejárásakor megállapította, hogy hatvannégy sír vár felújításra, némelyikbe több katonát is temettek – köztük sok az ismeretlen. Összesen százkét, az első és a második világháborúban elesett honvéd nyugszik a makói református temetőben. A diáklánynak fogalma sem volt arról, miként lásson neki a munkának.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 14-én, pénteken megjelenő számában.