Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ördögi harceljárások – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. november 13. 14:21

Az emberi találékonyság határtalan, ha más emberek kiirtásáról van szó. Ez a számtalanszor igazolt állítás megállta a helyét az első világháború idején is, amikor több új haditechnikai eszközt vetettek be a szemben álló felek, vagy régieket alkalmaztak a korábbiaktól eltérő módon. Sorozatunk második részében a tüzérségi fegyverek, a harci gázok, a lángszórók és a gránátok kerülnek terítékre.

1596003946
Nagyjából Richard J. Gatling találmányával, a sorozatlövő fegyverrel egy időben a tüzérségi eszközöket is forradalmasította két újítás, a tűzgyorsaságot megnövelő hátultöltő rendszer, illetve a huzagolás. Utóbbi esetében a cső belső felületén csavarvonalban hornyokat képeztek ki, amelyek a hossztengelye körül megforgatták a kilőtt lövedéket, így az stabilabbá, gyorsabbá és pontosabbá vált, emellett a hatótávolsága is megnőtt.

A huzagolás elterjedése a lövedék formájának változását is magával hozta: a korábbi gömb alakot felváltotta a hosszúkás, hengeres forma. A tüzérségi eszközök hatékonyságát tovább növelte, hogy a fémmegmunkálás fejlődésével az ágyúcsövek könnyebbek és merevebbek lettek, s már 1914-ben magukon viselték az összes olyan jegyet, amelyek a mai lövegeket is jellemzik: hátrasikló lövegcsővel készültek, lövegpajzsot és korszerű irányzékot kaptak.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 13-án, pénteken megjelenő számában!)