Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ormai Norbert, az első aradi vértanú

Szöveg: Takács Vivien |  2017. május 27. 11:35

A közelmúltban jelent meg dr. Süli Attila őrnagy Ormai Norbert, az első aradi vértanú című könyve. A kötetet május 25-én, csütörtökön a Honvédelmi Minisztériumban is bemutatták.

Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, valamint az MH HFKP Tudományos Szakkönyvtár által szervezett könyvbemutatón megjelenteket Szabóné Szabó Andrea alezredes, a kutatóhely vezetőhelyettese köszöntötte.

1596032819

A könyvet dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnokának tudományos helyettese méltatta. Beszédében szólt Ormai, vagyis eredeti nevén Auffenberg Norbert honvédezredes életének főbb mozzanatairól is. Elhangzott: miután a honvédezredes tizennégy évig raboskodott Munkács várában, 1848 nyarán beállt egy akkor szerveződő önkéntes vadászalakulatba, ami részt vett a szerb felkelők elleni harcokban.

„Októberben Ormai felkerült a fővárosba, és nagy valószínűséggel ekkor került Kossuth Lajos, a Honvédelmi Bizottmány elnökének környezetébe" – mondta Hermann Róbert, hozzátéve: alig telt el pár hónap, 1848 decemberében megbízást kapott Kossuthtól, hogy szervezzen egy honvéd vadászezredet, azaz egy „korabeli kommandós alakulatot". Ormai Norbert 1849 áprilisától június végéig az erdélyi hadszíntéren volt, végül augusztus 8-án lemondott, augusztus 14-én császári hadifogságba esett, és augusztus 22-én, első aradi vértanúként, kötél általi halálra ítélték.

1596032819

„A könyv elolvasása után nem csupán azt a képet kapjuk, amelyet a szerző Ormai Norbert alakjáról, illetve a honvéd vadászezred szervezéséről ad nekünk, hanem magával Ormaival is találkozunk, mert nagyjából száz oldal terjedelemben az általa írott, valamint a hozzá kapcsolódó okmányok gyűjteménye is fellelhető a kötetben" – zárta méltatását a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese.

Dr. Süli Attila őrnagy, a HM HIM munkatársa, kutatója a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta:  a most bemutatott könyv az első része annak a sorozatnak, amely ismerteti a tizenhárom ismert, illetve három kevésbé ismert aradi vértanú életútját. „Tematikailag a könyv két részből áll: az egyik fele Ormai Norbert életét mutatja be, a másikban pedig sajtó alá rendeztük azokat a forrásokat, amelyek a honvédezredes életéhez köthetők" – fogalmazott a szerző.

1596032819

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária