Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrmester asszony

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. augusztus 2. 12:12

Nő és katona egyszerre, ezért másként éli meg az egyenruhás életet, mint férfi bajtársai. Bár a Corvinus Egyetem közigazgatás-tudományi karának igazgatásszervezői szakán végzett, ma már az MH Altiszti Akadémia kiképző altisztje. Vas Nikoletta őrmesterrel a szűkebb környezetét is meglepő pályamódosításáról beszélgettünk.

1595957788
Hogyan kerültél kapcsolatba az „egyenruhával", a katonai hivatással?


Az egyetem befejezése után rájöttem, hogy egy sokkal gyakorlatiasabb szakmát szeretnék űzni. Akkori párom révén – aki kiképzőtisztként szolgált – megismertem a katonai életpályamodellt, és számomra is egyre vonzóbbá vált ez a „szakma". Mire végeztem, már kialakult az igazi személyiségem, és tudtam, hogy mit szeretnék csinálni. 2011-ben szerződéses őrmesterként kerültem a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának jogelőd szervezetéhez, és egy, a nem katonai oktatási intézményben végzettek részére tartott tanfolyamrendszerű felkészítést követően, már kiképzőként kellett helytállnom.

A barátok, a családod hogyan fogadták a döntésedet?

Egyáltalán nem voltam „fiús" kislány, ezért a családom és a barátaim igazán meghökkentek a pályamódosításomon. Féltettek attól, ami rám várt. Aggódtak azért, hogy nőként meg tudok-e birkózni a katonákkal szemben támasztott elvárásoknak. Nagyon kevesen ismerik a katonai pályát, s nem tudják, hogy mit csinál például egy katona, hisz béke van. Miután elmeséltem, miként zajlik egy kiképzés, milyen foglalkozásokat tartok, miket tanítok, meglepődtek, s ma már büszkék rám.

(Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin augusztus 9-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)