Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrmestertúrán Veszprém ifjúsága

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. június 14. 8:33

Majdnem ezer általános és középiskolás diák jelentkezett a Jutasi Őrmester Túra 2014 elnevezésű rendezvényre június 13-án. A Polgármesteri Hivatal és az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) szervezte túra résztvevői megismerkedtek Veszprém és környéke (had)történelmi emlékeivel, és különféle – részben katonai – feladatokat hajtottak végre.

Gyereknapon nem látni ennyi fiatalt Veszprémben… A város lakói már reggel nyolc órától úton-útfélen iskoláscsoportokkal találkozhattak, amelyek tagjai nagy lelkesedéssel követték a Jutasi Őrmester Túra 2014 térképét – és természetesen nagy figyelemmel igyekeztek válaszolni a különböző kérdésekre. Milyen felirat található a légierő emlékművén? Mikor szenvedtek hősi halált a bevetésre induló első magyar ejtőernyős katonák? Íme két kérdés a sok közül, amelyekre az internet mellett kőbe és márványba vésett sorok is rejtik a választ. Persze a diákoknak – életkortól függően a tíz, illetve húsz kilométeres túra – mellett nemcsak elméleti kérdésekre kellett válaszolniuk, hanem a katonai pontokon gyakorlati feladatok is vártak rájuk. Kézigránátdobás, fekvőtámasz…

1595973690

Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka elmondta: a túra immár évtizedes hagyományra tekint vissza. Fő célja, hogy megismertesse a résztvevőket Veszprém egyedülálló történelmi-kulturális helyeivel, illetve azokkal az emlékhelyekkel, amelyek a jutasi altisztképzéshez köthetőek.

„Idén a városban is felállt az első világháborús centenáriumi emlékbizottság, amelyikben Veszprém helyőrség is képviselteti magát. A bizottsági ülésen jött az ötlet, hogy a korábbi évek túráihoz képest ezúttal másik célközönséget célozzunk meg: nevezetesen az általános és középiskolákat. Aki teljesíti ezt a túrát, az egyrészt ismereteket szerez a város történelméről, emlékhelyeiről, másrészt saját teljesítőképességét is fel tudja mérni. Megtanulhatják a diákok, hogy ilyen helyzetekben miként tudják egymást segíteni" – nyilatkozta az MH LVIK parancsnoka.

1595973690

Szedlákné Mészáros Emőke, a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola tanára szerint a gyerekek ezen a napon olyan élményekkel lettek gazdagabbak, illetve olyan tudást szereztek, amelyet tankönyvekből nem lehet megtanulni.

„Szerintem telitalálat ez a program. A diákok nap mint nap elmennek különböző emlékhelyek mellett, de csak most csodálkoztak rájuk igazán. Ha körülnéz, láthatja, hogy senki sem unatkozik, a feladatok az összes gyereket lekötik" – vélte a tanárnő.

Akinek ez sem lenne elég, a város önkormányzata extra motivációként értékes utalványokat ajánlott fel azoknak az iskoláknak, amelyek létszámukhoz képest a legtöbb tanulóval képviseltették magukat a túrán. Emellett minden résztvevő „Jutasi Őrmester Túra 2014"-es karkötőt kapott emlékbe.

A rendezvényt az önkormányzat, a rendőrség, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a helyi toborzóiroda mellett a Verga Zrt. is támogatta.

1595973690

„A Magyar Királyi Honvéd Veszprém−Jutas altisztképző és nevelőintézet 1924. szeptember végén alakult meg Veszprém külső részén, az akkor még működő jutasi vasútállomáshoz közel. Működése alatt − 1944. december 26-áig − kiválóan képzett altisztek százait nevelte fel" – olvashatták többek között a diákok a számukra összeállított információs füzetben. A dr. Földesi Ferenc nyugállományú alezredes írta tájékoztatóból azt is kiderül, hogy a jutasi altisztek – kikerülve a csapatokhoz – olyan katonai stílust teremtettek és képviseltek, amely méltán tette európai hírűvé az altisztképzőben folyó képzést és nevelést.

1595973691

„Hamis a róluk terjesztett durvaság, nemtörődömség és a beosztottjaik megalázása. Méltatlanul kapták a »durva«, a »bakafaló« jelzőket és váltak a kabarétréfák állandó szereplőivé. Természetesen, mint minden nagyobb közösségben, itt is voltak kivételek, de éppen a bajtársiasság és a beosztottjaikkal való sorsközösség vállalása volt a jellemzőjük. Igaz, keményen megkövetelték a rend és a fegyelem betartását, de ez sokszor életet is mentett a különböző hadszíntereken" – írta dr. Földesi Ferenc.

Fotók: a szerző felvételei