Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz belépő – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. november 7. 13:38

A közelmúltban az orosz légierő is bekapcsolódott a Szíriában zajló fegyveres konfliktusba. Az orosz támadó- és vadászbombázó repülőgépek nemcsak bombákat, rakétákat, hanem egy üzenetet is hordoztak: Oroszország nélkül nincs szíriai rendezés.

1596003641
Az Arab Tavasz egy újabb fejezetének indult, és brutális, véres, regionális hatalmakat és nagyhatalmakat is felvonultató „proxy háborúvá" („helyettesekkel" vívott háborúvá) vált a szíriai felkelés. Hosszú út vezetett odáig 2011 márciusa óta, hogy ma már Szíria légterében mind az amerikai, mind az orosz légierő repülőgépei végrehajtanak támadásokat a felderített földi célpontok ellen.

2011 márciusában, Dara városában a szír biztonsági erők több tinédzsert letartóztattak, mert rendszerellenes jelszavakat festettek fel egy iskola falára. Természetesen Szíriában kínzás is várt rájuk. A város lakói tüntetésekkel tiltakoztak a fiatalokkal szembeni eljárás ellen. A biztonsági erők március 18-án tüzet nyitottak a tömegre, több demonstrálót megölve, sokakat megsebesítve. A tiltakozások gyorsan átterjedtek az ország többi nagyvárosára is, ahol a tüntetők már Bassár el-Aszad szíriai elnök-diktátor távozását követelték. A rezsim nem tolerálta a tüntetéseket, a tömeges ellenvéleményt, így igyekezett ezeket erővel letörni. A tömeg azonban nem hátrált, így júliusra már több százezer ember vonult az utcára, az elnök távozását és reformokat, munkalehetőséget követelve. A békés tüntetések ellen fellépő biztonsági erők gyakran használtak fegyvereket: nem meglepő, hogy idővel a tüntetők közül is többen fegyverrel igyekeztek megvédeni magukat. Később ez a fegyveres ellenállás már az egyes városrészek, kerületek „megtisztítását", a kormányt támogató biztonsági erők elűzését is lehetővé tette. A gépkarabélyok, géppuskák, RPG-gránátvetők felbukkanása azonban már az erőszakspirál első jelei voltak.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 13-án, pénteken megjelenő számában!)