Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országos múzeumigazgatói konferencián vettek részt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai

Szöveg: HM HIM |  2018. március 17. 18:50

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága szervezésében március 6-7-én országos múzeumigazgatói konferenciát tartottak Visegrádon.

1599183485

A konferencián elhangzott előadások, panelbeszélgetések és prezentációk a 2018-as, A kulturális örökség európai éve tematikájához kapcsolódva, az évad szellemiségéhez igazodva a kulturális örökség múzeumi arcait helyezték a középpontba. A vitaébresztőnek szánt tudományos előadások sorra vették a kulturális örökség múzeumi vonatkozásait, beleértve a szellemi és természeti örökség elemeit, valamint a múzeumi célokra épített, illetve hasznosított épített örökséget és környezetét. A konferencia résztvevői 8-10 perces villámbemutatók keretében ismertették a tematikához szorosan kapcsolódó fejlesztéseiket és eredményeiket.

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka előadásában ismertette az intézmény fennállásának 100. évfordulója alkalmából szervezett főbb eseményeket, bemutatva a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat ehhez kapcsolódó pontjait. Így a jelen lévő 140 fős hallgatóság, az összesen évente több millió látogatót fogadó közgyűjtemények vezetői tájékozódhattak a kettős emlékév legfontosabb mozzanatairól. A nagy sikerű doni megemlékezés mellett felhívta figyelmüket a március 15-i Forradalmi Forgatagra, a Lajta Monitor Múzeumhajó április 3-tól május 21-ig tartó, Győrtől Mohácsig 11 települést érintő útjára, a Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulójára készülő időszaki kiállításra, a 100 órás múzeumi nyitvatartással meghirdetett Guinness-rekordkísérletre, a film- és sörestekre, valamint a 2018. november 16-án, az intézmény születésnapján megnyíló tárlatra.

1599183486
A konferencia tanulsága, hogy a kulturális örökség hosszú távú megőrzése, feltárása, feldolgozása alapfeladata a muzeális intézményeknek, így a Hadtörténeti Múzeumnak is. Mindezeken túl a modern eszközökkel történő interpretáció, a legszélesebb körű, sokak számára maradandó élményt nyújtó hozzáférés biztosítása is elengedhetetlen napjainkban. Mindez innovációt, szemléletváltást, nyitottságot és érzékenységet feltételez, sőt, igényel a múzeumok vezetőitől és munkatársaitól egyaránt.

Az Országos Múzeumigazgatói Konferencia rendkívül jó lehetőséget kínált arra, hogy az országos, a megyei hatókörű városi és a területi múzeumok, valamint az országos szakmúzeumok vezetői megvitassák a témával kapcsolatos tapasztalataikat, megismertessék bevált gyakorlataikat, megkönnyítve az aktuális múzeumi trendekkel kapcsolatos információk közreadását.

1599183486
Fotó: HM HIM és archív