Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orvosi fórumon a nyugállományúak

Szöveg: Vámosi János |  2014. június 8. 21:25

Immár tizedszerre vettek részt május 28-án a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület tagjai a Honvédkórház egészségügyi fórumán. Ezúttal a nyugdíjaskorúakat érintő, sebészettel összefüggő magatartásról, valamint a műtéteket követő teendőkről és a velük járó gyógyulási esélyekről hallhattak vetített képekkel illusztrált előadást.

1595973369

Az idős és az aggastyánkorban előforduló betegségekről dr. Bakity Boldizsár orvos ezredes tartott közérthető és tárgyszerű előadást, mely után számos, a sebészettel összefüggésben feltett kérdésre adott meggyőző, hiteles válaszokat. A kórház osztályvezető sebész főorvosa, a Magyar Honvédség főszakorvosa ismertette a nagy gyakorisággal idős korban előforduló, sebészeti beavatkozásra okot adó megbetegedéseket és a beavatkozások fajtáit. Kiemelten szólt a szűrések fontosságáról, a betegségek időbeni felismerésének és a műtétek tervezhetőségének meghatározó befolyásáról a betegségek kimenetelére. Tájékoztatást adott az akut hasi műtétek magasabb kockázatáról, előkészítésük és lebonyolításuk körülményeiről, a hasi betegségek figyelmeztető jeleiről és azok műtéti kockázatainak összefüggéseiről, valamint a betegek sebészeti műtétekre történő előkészítésének folyamatáról.

Hangsúlyosan beszélt arról is, miért különösen fontos idős korban a vitamindús zöldségek és gyümölcsök, valamint a rostos ételek és a elégséges (napi 2-2,5 liter) folyadék fogyasztása.