Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német katonákat exhumálnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 8. 20:02

Német szakemberek exhumálják azoknak a német katonáknak a maradványait, akiket a második világháború idején a kolozsvári zsidó temetőben hantoltak el − írta a maszol.ro erdélyi magyar portál.

A portál közlése szerint a kolozsvári Tordai úti zsidó temetőbe egy olyan korban temettek el több száz német és magyar katonát, amikor a zsidó közösség nem tiltakozhatott ez ellen. Schwartz Róbert, a kolozsvári hitközség vezetője évekkel ezelőtt elkezdte a küzdelmet az önkényesen elfoglalt temető felszabadításáért.

A kihantolás során eddig 170 német katona maradványait hozták a felszínre, ám a szakemberek további maradványokat keresnek. Ezeket külön zsákokba teszik az elesett katonák névtáblájával együtt, nyilvántartásba veszik, és a kelet-romániai Jászvásárban (Iasi) egy német katonai temetőben hantolják el újra, immár különálló, megjelölt sírokba.

A zsidó hitközség vezetője a magyar katonasírok kihantolását és elköltöztetését is kezdeményezte, de − amint a portál közölte − a román védelmi minisztériumhoz több mint egy éve intézett kérvényre egyelőre nem érkezett válasz.

Schwartz Róbert fontosnak tartotta, hogy a német katonák megfelelő kegyeleti helyre kerülnek, és nem jeltelen sírokban fekszenek majd, mint a kolozsvári zsidó temetőben.