Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefogás az 1848-as honvédek sírjainak gondozásáért

Szöveg: Demeter Attila alezredes | Fotó: MH HFKP |  2020. március 15. 19:09

Március 10-én harmadjára szervezte meg közös hagyományőrző és hadisírgondozó napját az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) a budapesti Új Köztemetőben.

1596077117

Az esemény keretében az Új Köztemető 48-as parcellájánál karbantartási munkálatokat végeztek és megemlékezést tartottak hivatásos és szerződéses, valamint tartalékos katonák, középiskolás tanulók, katonai hagyományőrzők és társadalmi szervezetek képviselői, így tisztelegve az egykori hősök előtt.

Az immár hagyományosnak mondható programon a szervezőkön kívül részt vettek a Kőbányai Bringás Egyesület tagjai, a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége elnökség és a MATASZ Kőbányai Tagszervezet képviselői, a Kőbányai Önkormányzat munkatársai, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség képviselői, a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola kadétjai, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 1., 17. és 29. Területvédelmi Zászlóalj katonái. A több szervezet közös munkájának köszönhetően megszépültek a ’48-as honvédek sírhelyei, valamint az 1848/49-es katonák emléktáblája is. A munkálatok záróakkordjaként nemzeti színű szalaggal díszítették fel a fejfákat, majd megkezdődött az ünnepség.

1596077117

A résztvevők először a 29. Területvédelmi Zászlóalj állományába tartozó Lengyel Andrea zászlós tolmácsolásában Kozma Andor: A karthágói harangok című novellarészletét hallhatták, amelyet követően ünnepi beszédet mondott Simon Gyula Mátyás alezredes, osztályvezető-helyettes.

A katonai hagyományőrző és területvédelmi katonák által alkotott díszőrség remek példaként szolgálta Magyar Honvédség múltjának és jelenének, valamint a katonai hagyományok ápolásának bemutatására.

1596077116

Zárásként a résztvevők elhelyezték az emlékezés és tisztelet koszorúit, virágait a 48-as emlékmű talapzatához.

A közös program befejezéseként, Sztanó Zsuzsanna nyugállományú őrnagy, a BEOSZ alelnöke beszédében kiemelte: „A közös összefogással elvégzett munka jó példaként mutatja, hogy a történelmünk és hőseink emlékeinek ápolása fontos feladata a Magyar Honvédség és a társadalom hazafias gondolkodású tagjainak. Csak együtt tudjuk eredményesen megőrizni azokat az emlékeket, értékeket a jövő generációja számára, amelyekért a jelen társadalma felel."

„Kötelességet ingyen tenni kell,
S kötelesség munkálni a honért"
/Petőfi Sándor/

1596077117