Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt képesség – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. július 10. 8:04

Első alkalommal vettek részt az Európai Védelmi Ügynökség által szervezett többnemzeti gyakorlaton a Magyar Honvédség Mi–24-es harci helikopterei. A Csehországban megrendezett Dark Blade 2019 elnevezésű kiképzőprogramba bekapcsolódott nemzetek helikopteres harci kötelékei alapvetően a levegő-föld éleslövészettel egybekötött összetett légi műveletek végrehajtását és az éjszakai repülést gyakorolták.

1599205616
Két Mi–17-essel és a nagyjavítás után ismét hadrendbe állított három Mi–24P-vel vett részt az MH 86. Szolnok Helikopterbázis az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) gyakorlatán, a csehországi Náměšť nad Oslavou település melletti 22. helikopterbázison. Az uniós tagállamok légierőinek részvételével 2012-től évente megrendezett helikopteres képességfejlesztő kiképzőprogram, a „Blade-sorozat" idén a Dark Blade elnevezést kapta.

Az európai országok legnagyobb helikopteres gyakorlatát minden évben más-más helyszínen rendezik, a céljai azonban változatlanok: az EU-s nemzetek haderői minél szorosabb együttműködésben és hatékonyabban tudják alkalmazni forgószárnyas képességeiket. Hazánk először három évvel ezelőtt, Olaszországban szerepelt a rendezvényen, majd 2017-ben – házigazdaként – Pápán, illetve tavaly Portugáliában is ott voltunk. Az idei többnemzeti kiképzőprogramon rajtunk és a vendéglátó cseheken kívül Belgium, Németország, Lengyelország és Szlovénia képviseltette magát, megfigyelőként pedig a szerbek és a jövő évi rendezést elvállaló hollandok voltak jelen.

Az erőpróbán idén huszonöt forgószárnyas és négy merevszárnyú repülőeszköz, továbbá – az ötven fős magyar kontingenssel együtt – mintegy hatszáz katona vett részt. A gyakorlat forgatókönyvét, a személyzet kiképzésére, a helikopterek technikai felszereltségére és a logisztikai ellátásukra vonatkozó szimulációkat, továbbá a közösen alkalmazandó harceljárásokat az EDA 2009-ben kidolgozott programja (Helicopter Exercise Programme – HEP) alapján állítják össze a szervezők. A közös kiképzési repülések tervezését, lebonyolítását és a végrehajtásuk értékelését egy-egy svéd, angol és német, illetve két osztrák mentorból álló csapat segítette.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én megjelenő számában!