Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összekötötték a múltat a jelennel

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2018. december 15. 15:32

Összesen tizenöt katonai hagyományőrző szervezet mintegy száz tagja, valamint a járás területvédelmi századának katonái kötötték össze a múltat a jelennel a limanowai csata emléknapján Sopronban. Az emlékmisén és a megemlékezésen részt vettek a Muhr család tagjai, valamint a városi önkormányzat, a Magyar Honvédség és a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum Baráti Körének képviselői is.

1599197258
Az idei rendezvényen nemcsak a limanowai csata évfordulójára emlékeztek, hanem hogy december 5-én volt a 150. évfordulója az 1868-as véderőtörvénynek, amely egészen 1918-ig meghatározta az Osztrák-Magyar Monarchia haderejét. A birodalom népei fölött álló közös hadsereg, a nemzeti hagyományokat megtestesítő, és másodvonalbeli segédcsapatból lassan teljes értékű haderőelemmé váló Magyar Királyi Honvédség és a háború idején felállítandó Népfölkelés egy akkori európai viszonylatban is modern, immár általános hadkötelezettségen alapuló haderőt teremtett meg. Ennek egyes elemei túlélték a Monarchia bukását. 

1599197259
A rendezvényen Gulyás Róbert alezredes, a Győri-Moson-Sopron Megyei Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka kiemelte: a limanowai csata döntő pillanatában az ezredparancsnok, Muhr Othmár ezredes bátor, az esküjéhez méltó döntést hozott. Emberi, katonai példaadása magával ragadta a vezetése alatt állókat. Az elszánt hit és akarat diadalt aratott a túlerővel szemben, annak ellenére is, hogy a közelharc megvívásához hiányos fegyverzettel kényszerültek a harcra.

1599197259
A megemlékezést koszorúzás zárta.

1599197259
Fotó: Babák Balázs és Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület