Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összhangzattan

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. február 8. 11:50

Korlátozott költségvetés inspirálta kreatív tervezés; összhaderőnemi szemlélet; fokozott figyelem a csapatok, a törzsek és a parancsnokok általános katonai, valamint módszertani felkészítésére: Domján László vezérőrnagyot, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát a kiképzéstervezés elveiről, az év legjelentősebb gyakorlatairól kérdeztük.

1595949012
Tábornok úr! A magazinunknak egy esztendővel ezelőtt adott interjújában jelentős változtatásokat prognosztizált a kiképzés tervezésében, módszertanában, s mindezeknek a gyakorlati élethez, igényekhez való igazításában. Mennyit sikerült megvalósítani elképzeléseikből, s mi maradt 2013-ra?

Valóban jelentős előrelépést terveztünk a kiképzés és felkészítés csaknem minden területén, s egy esztendő távlatából elmondhatom, hogy a körülményekhez képest sok mindent sikerült is megvalósítanunk. Ami nem változott egy év alatt, az a rendelkezésünkre álló költségvetési keret, amely komoly korlátot szabott és szab ma is elképzeléseink megvalósításának ütemezésében. Ugyanakkor úgy látom, hogy e korlát segíti is céljaink elérését: rákényszerít ugyanis bennünket egy másfajta, sokkal kreatívabb gondolkodásmódra, költségtakarékos, ugyanakkor hatékony tervezésre. Jó példa erre a múlt évi Bátor Harcos 2012 gyakorlat, amely során több modult tudtunk egy időben és egy cél érdekében gyakoroltatni. A Gripenek közeli légi támogatást nyújtottak a szárazföldi erőknek, a szolnoki könnyű vegyes zászlóaljnak, valamint a különleges műveleti zászlóaljnak, csapásaikat az új képességként megjelent előretolt repülésirányítók (JTAC) koordinálták, a légvédelmet pedig a győri légvédelmi rakétadandár látta el.

(Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin február 15-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)

CímkékJTAC