Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ösztöndíjat kaptak a tehetséges fiatalok

Szöveg: Takács Vivien |  2014. április 15. 14:09

„Abból az alkalomból gyűltünk össze, hogy átadjuk az esélyegyenlőséget elősegítő Lippai Balázs-ösztöndíjat azoknak a tehetséges, de hátrányos helyzetű vagy magukat romának valló fiataloknak, akik élethivatásukat a katonai pályán találták meg” – hangsúlyozta Vargha Tamás Budapesten április 15-én, kedden.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Stefánia Palotában úgy fogalmazott, hogy alapvető törekvés az esélyegyenlőség megteremtése a hátrányos helyzetű vagy roma fiatalok számára.

„A honvédségben – mely a világon mindenhol egy hierarchikus szervezet – az együtt munkálkodás, a tehetség kibontakoztatásának egyenlő esélyét kínáljuk azoknak a hátrányos élethelyzetű vagy roma fiataloknak is, akik tudásukkal, képességeikkel a haza szolgálatát vállalják" − mondta Vargha Tamás.

1595970348
Az ösztöndíjat idén már húsz diáknak osztották ki

A rendezvényen Várnai Márton, az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese is gratulált a díjazottaknak és megköszönte a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy támogatják a tehetséges roma fiatalok oktatását, valamint hogy ettől az évtől kezdve megduplázták az ösztöndíjat elnyerők számát.

Ebben a félévben ösztöndíjat kapott Molnár Krisztina, a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola tanulója; Csernák Martin Dániel, Tóth Dénes, Szabó Ákos Dániel és Zöldi Márk Imre, a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola hallgatói; valamint Lakatos Gábor és Varga Patrícia, a Vay Ádám Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulói. Továbbá Tóth László és Orsós István, a Gandhi Gimnázium és Kollégium diákjai, valamint Nagy Zsolt Sándor, az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanulója is átvehette a kiérdemelt ösztöndíjat.

1595970348
Az ösztöndíjakat Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át

Az idei emléklapot és könyvcsomagot az ösztöndíjra történő jelentkezések magas színvonalú támogatásáért a baktalórántházai Vay Ádám Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tantestülete kapta.

A Honvédelmi Minisztérium 2003 óta minden félévben odaítéli a Lippai Balázs esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíjat, amelyet 2014-től húsz diáknak − tanulmányi félévenként 10 fő részére − osztanak ki. Az ösztöndíjasok meghívást kaptak a tárca – Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián megrendezendő − Esély-táborába, ahol betekintést nyerhetnek a katonai hivatás kihívásaiba és szépségeibe egyaránt.

1595970349

A díjazottak Vargha Tamással és Várnai Mártonnal


Fotók: Tóth László