Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötéves az Altiszti Akadémia

Szöveg: Takács Vivien |  2016. november 15. 15:02

Ünnepi állománygyűlést tartottak november 15-én a szentendrei MH Altiszti Akadémia ötéves fennállása alkalmából. A rendezvényen Verseghi-Nagy Miklós, a város polgármestere zászlószalagot adományozott az alakulatnak.

Az ünnepi megemlékezésen felolvasták Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának köszöntőlevelét. „Öt év egy katonai szervezet életében talán nem tűnik hosszúnak, azonban önök örökösei a több mint százhúsz éves múltra visszatekintő, eszmeiségben, hagyományaiban és szakmaiságban is egyedülálló altisztképzés rendszerének" – fogalmazott levelében a parancsnok. „Egy olyan rendszernek, amely történelmi értékre és tradíciókra épít, és amely megtestesíti a magyar katonai büszkeséget és szakmaiságot. Megbecsüli a folyamatos tanulást, és alkalmazható tudást ad a hon védelmére felesküdött katonáinknak" – áll a levélben.

1596023158

A köszöntő gondolatok után dr. Kovács Tibor ezredes, az egyik jogelőd intézmény – az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola – volt igazgatója, valamint a Jutastól Szentendréig című könyv társszerzője ünnepi beszédében ismertette az altisztképzés kialakulását. Megtudtuk, hogy a szentendrei laktanya alapépítményei 1930-ra készültek el, és ekkor kapta a Görgey Artúr nevet, majd 1949-től 1980-ig három ütemben zajlott az objektum bővítése és korszerűsítése. 2001. augusztus 1-jén alakult meg a Központi Tiszthelyettes Szakképző Iskola mint a hazai tiszthelyettes képzés immár egyetlen intézménye. 2005. augusztus elsejével a haderőreform újabb változást hozott a laktanya életében. Megszűnt a Magyar Honvédség Tapolcai Kiképző Központ, és megalakult a Szentendrei Kiképző Központ, melynek alaptevékenysége a szerződéses legénységi állományú katonák, a tiszt és tiszthelyettes hallgatók alapkiképzése lett. Ezzel egyidejűleg itt jött létre a Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola is. Az újabb hadrendi változások keretén belül, 2007. július elsejétől a kiképző központ a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis elnevezést kapta. A legutolsó szervezeti változás szerint 2011. november 15-i hatállyal a Központi Kiképző Bázis megszűnt, és helyét a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia vette át, melynek szervezetébe 2012. augusztus 1-jével integrálódott a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola.

1596023158

„Nem nagy idő az öt év, viszont ezalatt is sokat tettünk az altisztképzésben" – hangsúlyozta Bozó Tibor dandártábornok, az alakulat parancsnoka. Mint mondta, tudatosan törekszenek arra, hogy az altisztjelöltek megfeleljenek a napi élet kihívásainak, ezért ennek megfelelően alakítják a kiképzési rendszereiket és tanterveiket. Miután a dandártábornok felsorolta az alakulat eddigi tevékenységeit, szólt a jövő évi tervekről is: „2017 februárjában a honvéd altisztjelöltek amerikai katonákkal együtt egy nemzetközi gyakorlaton fognak részt venni, majd júniusban az első úgynevezett történelmi altiszti zárógyakorlat is megindul."

Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre  polgármestere beszédében hangsúlyozta a város és az MH Altiszti Akadémia kiváló együttműködését, és elmondta: a katonai pálya emberformáló, szép hivatás, amelyre Szentendre város rendkívül büszke. „Szerencsések vagyunk, hogy mi adunk otthont ennek az intézménynek, amely a jövő honvédeit és altisztjeit is neveli" – tette hozzá, majd rákötötte a csapatzászlóra a frissen adományozott zászlószalagot.
A beszédeket elismerések átadása követte, majd a rendezvény az elsőéves honvéd altisztjelöltek műsorával folytatódott. Az ünnepi állománygyűlés – a szentendrei helyőrség zenekar előadásában – az Altiszti Akadémia Indulójával zárult. Az indulót Márki Sándor törzszászlós, az MH Légierő Zenekar Szolnok katonazenésze komponálta.

1596023158


Fotó: Tóth László
Címkékaltiszt