Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötvenéves a katonai informatika

Szöveg: Snoj Péter |  2016. július 1. 9:22

A Magyar Honvédség Informatikai Szolgálat jogelődjének, az MNVK önálló Vezetésgépesítési és Statisztikai Elemző Osztály megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték június 30-án, csütörtökön Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

1596015975

Az ünnepi állománygyűlést Vass Sándor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke nyitotta meg. A rendezvényen dr. Munk Sándor nyugállományú ezredes idézte fel a magyar katonai informatika történetét, 1966-os kezdeteitől fogva. Mint fogalmazott: „bár 50 év egy ember életében elég hosszú idő, egy szolgálat esetében ez nem így van: az informatikai szolgálat a Magyar Honvédség szakterületei között a »fiatalabbak« közé tartozik. Napjainkra azonban már elérte a fiatal felnőttkort, és az egyik legnehezebb, de legreményteljesebb szakterületté vált."

1596015976

Mint felidézte, az MNVK önálló Vezetésgépesítési és Statisztikai Elemző Osztály 1966. augusztus 15-én mindössze hét fővel kezdte meg munkáját. Az első évek legfontosabb feladatköre az adatfeldolgozás gépesítése volt, azaz az automatizálás és a korszerűsítés irányítása, az egységes nyilvántartási és elemzési rendszer kialakítása, valamint az adatszolgáltatási és elemző tevékenység szakmai irányítása. Nagy változás a hetvenes évek elején következett be, az elektronikus számítógépek ugrásszerű elterjedésével. Ekkor már a számítástechnikai ismeretek és képességek kerültek előtérbe.

A nyolcvanas években megjelenő személyi számítógépek teljesen új alapokra helyezték a magyar katonai informatika szerepét.

1596015976

„Az alapvetően pozitív következmények mellett negatív hatások is érvényesültek, csökkent az integrált rendszerszemléletű megközelítés" – fogalmazott Munk Sándor, utalva azon szervezeti változtatásokra, amelyek következményeként a különböző ágazatok az MN Adatfeldolgozó Központ Rendszerszervezési, Vezetésgépesítési és Automatizálási (REVA) Intézetbe olvadtak be. Ezzel 1985-re egy 400 fő feletti, országos szinten is jelentős fejlesztő, üzemeltető szervezet alakult ki.
Feladatrendszerét a kilencvenes években felsejlő NATO-csatlakozás újfent átalakította, amely még a 2000-es évekre is kihatással volt, hiszen az utóbbi évtizedben az MH Informatikai Szolgálat egyik legfontosabb feladata a NATO követelményeinek való megfelelés és fejlesztés volt.

1596015976

„Meg kell adni a tiszteletet és elismerést a híradástechnikának és a honvédség híradó szolgálatának, amelynek fejlődése és tevékenysége nélkül a katonai informatikai rendszerek látványos bővülésére nem kerülhetett volna sor, hisz az adatok nagy tömegű és nagy sebességű továbbítása alapvető feltétele az informatikai szolgáltatások kiterjesztésének, színvonaluk emelésének" – fogalmazott Gerőfi Szilárd ezredes, a csoportfőnökség informatikai osztályának vezetője. Mint előadásában kiemelte: „Az informatikai szolgáltatások kialakítása, fenntartása és igénybevétele sosem volt egyetlen szolgálat belügye, abban tevékeny részt vállaltak és vállalnak a felhasználó szervezetek is. Ily módon a mai megemlékezés nem egyedül az informatikai szolgálatról szól, hanem az mindannyiunk közös ünnepe, azoké, akiknek fontos, hogy a Magyar Honvédség a korszerű követelményeknek megfelelően, hatékonyan működhessen".

Az ünnepség elismerések átadásával zárult.

1596015976

Fotó: a szerző felvételei