Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óvodába vitték a homokot, lőszer volt benne

Szöveg: Szűcs László |  2013. április 23. 7:42

A tizenhatodik héten, azaz április 15-21. között 92 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Németh-Zsohár Agnieszka százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 515 bejelentést kaptak.

Április 18-án Jásztelekről érkezett a bejelentés, hogy a Jákóhalmi úton, csatornázási munkálatok közben egy német gyártmányú, 7,5 centiméteres páncéltörő gránátot találtak a munkások. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Április 19-én Zámolyon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a község temetőjében, sírásás közben került elő egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú repeszromboló gránát. A robbanószerkezetet a Horváth Csaba őrnagy vetette járőr a közelben kijelölt területen robbantotta fel.

Ugyanezen a napon Ecsédre is ki kellett vonulnia egy tűzszerészjárőrnek, ahol a Kossuth Lajos utcában, egy családi ház udvarán, kerti munkák közben került elő egy, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet. A helyszínen a Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy egy TI-5 típusú harckocsiaknára bukkantak, amit a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítettek.

Április 20-án Veszprémből jelezték a tűzszerészügyeletre, hogy a Bóbita óvodába hozott homokban világháborús robbanószerkezetet találtak. Az azonnal helyszínre küldött, Bukta Balázs százados vezette járőr egy 45 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszlőszerként azonosította a robbanószerkezetet, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Fotó: Marjai János (MTI)