Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pályaorientációs nap a győri ezred szervezésében

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2017. november 12. 10:54

Minél előbb, annál jobb – akár ez is lehetett volna a mottója az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred által szervezett pályaorientációs napnak, hiszen már fiatalkorban is fontos tudatosítani a felnövekvő generációkban, hogy a honvédségre mindig számíthatnak, de a honvédség is számít rájuk.

A hadsereg utánpótlásának biztosítása nemcsak a toborzóirodáknak jelent állandó feladatot, hanem az újoncokat fogadó alakulatok is aktívan kiveszik a részüket a tevékenységből. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred sem vár ölbe tett kézzel, hanem igyekszik megszólítani a fiatalokat, és bemutatni a katonai hivatás és életpálya perspektíváit.

1596041151

November 10-én több győri, valamint a város környéki intézmény tanulói is bepillantást nyerhettek az egyenruhások mindennapjaiba. Győrladamér általános iskolájának ötödikes és hatodikos tanulói, bábolnai negyedikesek, valamint a Lukács Sándor Szakközépiskola már a felnőttkor küszöbén álló diákjai kaptak tájékoztatót a honvédségről.

A laktanyába érkező osztályokat Inoka Zoltán törzszászlós köszöntötte. Az alakulat vezénylőzászlósa képekkel és videofelvétellel illusztrált előadásában szólt a katonai értékekről, tradíciókról, a fegyvernemi hagyományokról, a társadalmi kötelezettségekről, ismertette az ezred rendeltetését, bemutatta az alakulatnál rendszeresített fontosabb haditechnikai eszközöket, de említést tett a légvédelmi egység katasztrófavédelmi feladatokban tett erőfeszítéseiről is.

A diákoknak lehetőségük volt megtekinteni a jogelőd alakulatok történetét bemutató Csapatmúzeum tárlatát, a Borbála-emlékszobát, valamint éleslövészeti videókat, kiállított maketteket, egyenruhákat, de kézifegyver-bemutató, alaki foglalkozás, légpuskalövészet is a program része volt.

1596041151

A légvédelmi rakétafegyvernemi alakulatánál a „szakfeladatokkal" való ismerkedés sem maradhatott el. Erre az IGLA rakétaindító-szimulátor kínált lehetőséget, valamint a Haditechnikai Emlékparkban tartott statikus bemutató, ahol a korábbi időkben rendszeresített eszközökön túl a kis hatótávolságú KUB légvédelmi rakétarendszer rakéta-indítóállványa (SZPU), illetve célfelderítő és rakéta–rávezető állomása (SZURN), valamint a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer ATLAS indítóállványa, továbbá egy BTR-80 típusú könnyűpáncélzattal ellátott, úszóképes, csapatszállító harcjármű várta az iskolásokat.

Fotó: a szerző felvételei