Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pályára irányító foglalkozások Székesfehérváron

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy |  2019. február 28. 10:51

Bemutatkozott az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumban.

1599199288
A Jáky József Szakgimnázium tanulói testközelből tapasztalták meg a katonalétet a székesfehérvári Alba Regia laktanyában: a fegyverműszerészeknél géppuskával, gránátvetővel és páncéltörő rakétával, a gépjármű-telephelyen harcjárművekkel találkoztak, az infokommunikációs részlegnél tett látogatás után pedig a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar katonazenekar- és hangszertörténeti előadást tartott számukra.

A pályára irányító foglalkozásokon a tanulók megismerhették az ezred által használt híradó eszközöket, előadást hallgattak a székesfehérvári katonák mindennapi munkájáról, továbbá a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred is képviseltette magát a rendezvényen, bemutatva tevékenységét.

1599199288
Miskolczi Sándor törzszászlós a székesfehérvári 43-as ezred tevékenységének ismertetésekor a diákok számára nagy érdeklődésre számot tartó híradó-informatikai ágazatra tért ki elsősorban, Bódi Tibor főtörzsőrmester, a katonai szervezet fegyverműszerésze pedig a kézifegyverek működési elvéről beszélt. A tanulók hatástalanított kézifegyvereket, valamint az alakulatnál használt híradó-technikai eszközöket tekinthettek meg, illetve felpróbálhatták a közel 20 kilós repeszálló mellényt. Udvardi Tibor törzsőrmester a szentesi hídépítő katonák munkájáról hozott izgalmas felvételeket, majd a búvárfelszereléseket is bemutatta a tanulóknak.

1599199289
A híradó ezred katonái nemcsak az éves pályaválasztási kiállításokon vesznek részt, de számos iskolában tartanak pályára irányító előadásokat a Magyar Honvédségről, a legénységi, altiszti és tiszti pálya lehetőségeiről Székesfehérváron és környékén.

1599199289
Mind a híradóezred által bemutatott makettrádiók, mind a műszaki ezred technikai eszközei nagy sikert arattak. Sok diák érdeklődött a katonák munkájáról, és arról, hogy milyen tanulmányokat kell elvégezniük ahhoz, hogy ők is a Magyar Honvédség katonái lehessenek.

1599199289
Fotó: a szerző felvételei