Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnoki látogatás Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2017. május 30. 8:58

A Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force – MLF) parancsnoka tett látogatást a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1596033320

Az Európai Unió Védelmi Együttműködés (European Union Defence Cooperation Initiative – EU DECI) megvalósításának lehetőségét Olaszország vetette fel. A kezdeményezés az Adriai-tenger környezetében található országok mélyebb katonai együttműködésének előmozdítására irányul, a régió stabilitásának, biztonságának megerősítése érdekében. Az olasz-szlovén-magyar Többnemzeti Szárazföldi Kötelék bázisán megalakított EU DECI harccsoporthoz további két nemzet, Ausztria és Horvátország csatlakozott. A többnemzeti harccsoporton belül az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái különböző beosztásokat látnak el.

1596033321

A harccsoportba felajánlott erők szemrevételezése előtt dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka bemutatta a dandárt és annak feladatrendszerét, majd Ispán Tamás százados ismertette az EU DECI század felkészültségét és a jelenlegi kiképzési folyamatokat.

1596033321

Paolo Fabbri dandártábornok, a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék parancsnoka a bemutatókat követően elmondta: már többször dolgozott együtt magyar katonákkal, felkészültségükről pedig csak elismerően tud beszélni. „A decemberi olaszországi gyakorlaton megmutattuk az Európai Unió képviselőinek a készenléti egység együttműködési képességeit, ami bizonyítja a nemzetközi összetartó erő sikerességét. Örülök, hogy a magyar alegység is a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék része" – mondta a tábornok.

1596033322

Fotó: a szerző felvételei