Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parázs a hamu alatt – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. október 2. 13:38

Bosznia-Hercegovinában 2004-ben váltotta fel a NATO által irányított SFOR-t az Európai Unió égisze alatt működő EUFOR- (European Union Force) misszió. A jelenleg huszonegy nemzetből álló nemzetközi haderő törzsfőnöke immár hosszú évek óta magyar. Idén májustól Mihócza Zoltán dandártábornok tölti be a tisztséget, amely egyben a parancsnokhelyettesi teendők ellátását is jelenti.

1596001610
Az ohiói Daytonban 1995. november 21-én kötötték meg azt az egyezményt, amely lezárta a Jugoszlávia felbomlása után kitört három és fél évig tartó boszniai háborút. A megállapodás értelmében Bosznia-Hercegovina föderatív állammá vált, amelyet a bosnyák–horvát társulás és a boszniai szerb köztársaság alkot. A szerződés egyik leglényegesebb eleme a közös törvényhozás, kormány, és a rotációban forgó közös elnökség – ezzel együtt a közös hadsereg.

– A daytoni békének sok vitatható pontja van; mostanában ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek a felülvizsgálatát szorgalmazzák. Eredeti funkcióját a mai napig betölti, de valóban vannak furcsa elemei, például az, hogy a három fő népcsoport tagjain kívül a többi is rendelkezik választó joggal, de nem választható. Ennek ellenére ez a paktum teszi lehetővé, hogy az itt állomásozó békefenntartó erők mandátumát évről évre meghosszabbítsák – mondja Mihócza tábornok, aki a hadműveleti területen szolgáló nemzetközi kontingensek érdekes viszonyrendszerébe is betekintést enged.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 9-én, pénteken megjelenő számában!)