Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Precízen – bármikor – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. augusztus 13. 17:12

A mesterlövész feladata egyszerűnek tűnhet: a nap bármely szakában, bármilyen körülmények között le kell tudnia adni azt az egy, legfeljebb két hajszálpontos lövést, ami akár egész műveletek sorsát határozhatja meg. Semmiség, ugye?

1599206846
Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóaljának felderítő részlegénél szolgáló Debreceni Tibor zászlós a fegyverek szerelmese, azon belül is a mesterlövész fegyvereké. Erről tanúskodik többek között az a szenvedély, amivel a szakmájáról, a szomódi lőtérről, a mesterlövész versenyekről, a szakmai csúcsokról és kudarcokról beszél.

Debreceni Tibor 1993-ban, a tápiószecsői Fegyverzettechnikai Honvéd Szakközépiskolában – ahol a jó tanulmányi eredményeiért illetményben is részesült – öltötte magára az egyenruhát és szerezte meg a máig kamatoztatott fegyverműszerész tudást. Sorsa 2010 körül, a Szép-féle mesterlövész puska és a vele érkezett Schmidt & Bender PM II 3–12×50 céltávcső hadrendbe állításával dőlt el végleg; mivel a fegyvert a felderítők kapták meg, így a zászlós is elkezdett azzal egyre többet foglalkozni, saját magát képezve.

Növekvő elismertség

Mint ahogy Debreceni Tibor megfogalmazta, a mesterlövész képesség korántsem „különleges", hanem egyszerű lövészkészség, amellyel adott esetben támogathatók a különleges műveletek is.

A Magyar Honvédségben sokáig elhanyagolt terület volt az övéké: a rajokba, szakaszokba beosztott katonák SZVD távcsöves puskákkal végezték feladataikat, azonban ekkor még nem igazán tudták kiaknázni a képességben rejlő lehetőségeket. Ezután támogató szakaszokat állítottak fel a lövészszázadok mellé, ahol a mesterlövészek is új otthonra találtak. Ez előrelépést jelentett ugyan, de gyakran még mindig nem volt világos a szakaszparancsnokok számára, hogy mire képesek ezek a specialisták.

Az újabb változás, egyben a jelenlegi koncepció alapja 2008-ban született meg, amikor a tatai dandár 1. lövészzászlóaljánál ideiglenes támogató századba vezényelték a külszolgálatra történő felkészülés miatt itthon tartózkodó páncéltörő, aknavető és mesterlövész állományt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 16-án megjelenő számában!