Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Problémamegoldók és jó emberek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. május 19. 18:09

Az elmúlt négy év alatt a katonajogászok olyan jogi teljesítményt nyújtottak, amire azelőtt ilyen rövid idő alatt senki nem volt képes, és érdemben járulnak hozzá a Magyar Honvédség mindennapi működéséhez – szögezte le dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára a jogi és igazgatási szolgálat napja alkalmából az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP) tartott ünnepi állománygyűlésen május 19-én, hétfőn.

Dankó István köszöntőjében hangsúlyozta: az elmúlt időszakban megújult a honvédségre vonatkozó szabályrendszer, és emellett a legfontosabb szakmai eredménynek azt tartja, hogy sikerült kialakítani – illetve visszaalakítani − a jogi szakirányítást.

1595972162
Dr. Dankó István elsősorban jogászként szólt az állományhoz

„A gyakorlati élet folyamatosan hozza az újdonságokat, és közben a jog is folyamatosan változik. Ehhez hozzá kell igazítani saját eljárásainkat és gyakorlatainkat. A nyolcvanas-kilencvenes években a parancsnoki rendszer még nem igazán találta meg a katonajog szerepét a honvédségben. Ma már a katonai vezetők megkerülhetetlen szakmai tényezőnek tekintik a katonajogászt. A parancsnokok jogi érzékenysége egyre inkább kialakul, és bizalmi emberként, tanácsadóként támaszkodnak a katonajogász szakmai véleményére. Ezt az ideális állapotot kell minél tovább szélesítenünk" – vélte az államtitkár.

1595972162
A katonajogászok számára elengedhetetlen önmaguk állandó továbbképzése és a jogszabályi változások folyamatos nyomon követése

Dankó István szerint a katonajogász akkor végzi jól a munkáját, ha elfogadja, hogy egyfajta szolgáltató tevékenységet végez. Mint mondta, emellett segítőkésznek, sokoldalúnak, fejlődőképesnek és jó embernek kell lennie, aki problémamegoldó és nem problémakereső módon viszonyul az elé került ügyekhez.

Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP törzsfőnöke beszédében kiemelte: a jogi és igazgatási szolgálat mintegy negyvenéves fennállása azt bizonyítja, hogy a Magyar Honvédség törvényes és demokratikus működése elképzelhetetlen a szakterület dolgozóinak munkája nélkül.

„A szolgálat fontos szerepet tölt be a szolgálati rend és a fegyelem fenntartásában, a személyi állomány jogainak érvényesítésében és kötelezettségeinek betartatásában egyaránt" – fogalmazott a törzsfőnök.

1595972163
A szolgálat napja alkalmából Huszár János vezérőrnagy elismeréseket adott át

Fotók: a szerző felvételei