Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Puma a tigrisek közt – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 3. 14:25

Teljes jogú tagjává választotta a Magyar Honvédség Gripen századát a NATO Tigris Szövetség (NATO Tiger Association). A kecskeméti Pumák huszonharmadikként csatlakozhattak a rangos szervezethez. Igaz, az ő felvarrójukon nem a „névadó” nagymacska szerepel, de ezzel nincsenek egyedül: az egyik német vadászrepülő-század kabalaállata a párduc.

1595976608
Európa legnagyobb légi hadgyakorlatát idén június második felében, a németországi Schleswig-Jagel repülőbázison rendezték. A tigrisek mostani találkozóján (Tiger Meet) tizennégy ország (Hollandia, Csehország, Lengyelország, Belgium, Törökország, Franciaország, Svájc, Németország, Ausztria, az Egyesült Királyság, Norvégia, Görögország, Portugália és Magyarország) mintegy ezer katonája vett részt. Ezekre a gyakorlatokra azokat a repülőszázadokat hívják meg, amelyek jelvényében valamilyen nagymacska szerepel. Hazánk légierejét a kecskeméti Pumák képviselték – a század parancsnoka Kálló Sándor őrnagy.

Gripenjeink korábban két alkalommal – 2009-ben Belgiumban, a következő évben pedig Hollandiában – már voltak ilyen gyakorlaton.
– Belgiumi teljesítményünk és az összes részt vevő nemzet képviselőinek ajánlása alapján 2010-ben előfelvételt nyertünk a Tigrisek közé. Ez két év próbaidővel jár, a teljes jogú tagságot a harmadik részvétel után lehet kiérdemelni – mondja Langó Viktor százados, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótája. – Ezért volt nekünk nagyon fontos, hogy ott lehessünk az idei németországi találkozón. Reményeink valóra váltak, a századparancsnokok gyűlése úgy döntött, hogy megfelelünk a tagokkal szemben támasztott feltételeknek. Ez pedig azt jelenti, hogy mostantól szavazati joggal vehetünk részt a szövetség jövőjét érintő döntésekben, meghatározó lesz az álláspontunk például a következő gyakorlat helyszínének a kiválasztásakor, valamint az új tagok felvétele esetén is.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 8-án, pénteken megjelenő számában!)