Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint ötezer halálos áldozatot szedett júliusban a polgárháború

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 3. 13:22

Több mint ötezer halálos áldozatot követelt júliusban a véres szíriai polgárháború – közölte augusztus 1-jén, pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőcsoportja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A londoni székhelyű ellenzéki csoport arról is beszámolt, hogy a júliusi harcok 5340 halottja közül 225 gyermek. A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ugyancsak jelentős veszteségeket könyvelhettek el, s az elesett katonák száma az előző hónaphoz képest 38 százalékkal emelkedett.

Tovább folytatódtak az összecsapások az erőszak dúlta közel-keleti országban: az Iszlám Állam (IÁ) – korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) – nevű szélsőséges szunnita terrorszervezet Szíria északkeleti részén újabb területeket vont ellenőrzése alá, és húsz kilométerre megközelítette Haszaka városát. Helyi beszámolók szerint a szélsőségesek bevettek egy, a várostól délre fekvő katonai támaszpontot, s ennek hatására a szíriai hadsereg visszavonta csapatait a térségből.

Az IÁ egységei mára elfoglalták Szíria egyharmadát, a szomszédos Irakban pedig a terrorcsoport kezén van az ország északi és nyugati területeinek jelentős része. Korábban a szélsőségesek kijelentették, hogy „kalifátust" alapítanak az általuk ellenőrzött térségekben.

Irak második legnagyobb városában, Moszulban, amelyet júniusban vettek be a szélsőséges szunniták, az IÁ több tucatnyi tagját ölték és sebesítették meg a helyi felkelők, az úgynevezett Moszuli Forradalmi Brigádok tagjai – közölte pénteken az Al-Sumeria című iraki hírportál.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 170 ezret, és a közel-keleti ország lakosságának több mint fele kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát. Sajtóértesülések szerint a szomszédos Törökországban jelenleg 1,4 millió szíriai menekült él, közülük mintegy 330 ezren Isztambulban.