Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Puskás Tivadarra és a híradós szakemberekre emlékeztek

Szöveg: Horniák Dóra |  2016. szeptember 21. 19:37

„Ez az ünnep különösen fontos számunkra, mivel a napi feladataink mellett ezen a napon nyílik lehetőségünk arra, hogy megemlékezzünk nemzetünk egyik kiemelkedő alakjáról, Puskás Tivadarról, születésének 172. évfordulóján” – ezekkel a bevezető gondolatokkal nyitották meg múlt héten a híradók napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlést a Petőfi Sándor laktanyában. Szeptember 17. – Puskás Tivadar születésének évfordulója – a Magyar Honvédség híradó szakembereinek ünnepe is.

A rendezvényen részt vett – mások mellett – Baráth Ernő ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) parancsnoka, Mergancz Sándor dandártábornok, az MH Katonai Rendészeti Központ parancsnoka, dr. Lindner Miklós nyugállományú altábornagy, a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület alapító elnöke, valamint Pristyák János ezredes, az MH BHD Magyar Honvédség Híradó és Informatikai Rendszerfőközpont parancsnoka.

1596020181

„Az elmúlt időszakban a híradó szolgálat tekintélyes szakmai munkával, minden nehézség ellenére is biztosította a katonai vezetés és irányítás technikai feltételeit. Mindezt nagy felelősséggel, áldozatkészen végezte, megőrizve szakmai elkötelezettségét" – fogalmazott a híradók napja alkalmából írt köszöntő levelében dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

Ünnepi beszédében Bokor László százados egyebek mellett Puskás Tivadar kiemelkedő munkásságáról, legjelentősebb találmányáról, a telefonhírmondóról beszélt, amely 1938. február 15-én szólalt meg először. Ez volt az eddig ismert első elektronikus hír- és műsorszolgáltató közeg a világon, a rádió és az internet őse. „A technológia fejlődése mára sem állt meg, mi több, gyorsul. Egyre kisebb eszközökbe egyre nagyobb tudás van bezsúfolva, a híradás szakterületen dolgozó szakembereknek ilyen környezetben kell helytállniuk" – hangsúlyozta a százados.

1596020182

A megemlékezést követően Baráth Ernő ezredes és Pristyák János ezredes adott át elismeréseket, majd az állománygyűlés az MH BHD Központi Zenekar ünnepi műsorával zárult.

1596020182

A program a Szurmay Díszkertben folytatódott, ahol Péli Péter ezredes, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese, Baráth Ernő ezredes, Mucsi István ezredes a MH Összhaderőnemi Parancsnokság Híradó, Informatikai és Információvédelmi Főnökség főnöke, dr. Lindner Miklós nyugállományú altábornagy, valamint Soós Tamás nyugállományú alezredes a Híradó Tagozat elnöke koszorút helyezett el a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület által adományozott kopjafánál és Puskás Tivadar szobránál.

1596020182

Fotó: a szerző felvételei