Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbékélés, kölcsönös tisztelet és együttműködés

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. szeptember 21. 19:09

„Egy emberi közösséget mindig minősít, hogyan ápolja szerettei, hősei emlékét és sírját” – mondta dr. Simicskó István szeptember 21-én, szerdán, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

1596020180

A honvédelmi miniszter a Magyar-Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság 13. üléséről szóló jegyzőkönyv aláírása alkalmából rendezett ceremónián hangsúlyozta: a XXI. században meghatározó, hogy − megbékélve a régi történelmi helyzetekkel, leszámolva a különböző előítéletekkel − ezen a téren is együtt tudjanak működni országaink. „Ezért éreztem fontosnak, hogy eljöjjek és találkozzak önökkel, és megköszönjem azt a kiemelkedő munkát, amit a bizottság ezen a területen végzett" – fogalmazott a rendezvényen dr. Simicskó István.

A bizottsági ülés jegyzőkönyvét Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Kirilin Alekszandr Valentinovics, az Oroszországi Föderáció védelmiminiszter-helyettesének referense látta el kézjegyével.

A kétnapos konferencia egyik legfontosabb eredménye az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt elesett és Budapesten, a Fiumei (Kerepesi) úti temető szovjet katonai parcellájában eltemetett szovjet katonák emlékét megörökítő emlékművek feliratainak módosítása. A korábbi feliratok 1956-ot ellenforradalomként értelmezték, így azok a magyar alaptörvénnyel ellentétesek, de az orosz fél beleegyezésével ezek az ellenforradalomra utaló mondatok a forradalom 60. évfordulójára eltűnhetnek.

1596020181

A további együttműködés keretében megállapodás született még két első világháborús magyar temető létesítéséről Oroszországban 2017-ben, és a későbbiekben még nyolc olyan hősi temetőt újíthatnak fel, ahol magyar katonák nyugszanak.

Az orosz fél részéről Kirilin Alekszandr Valentinovics köszönte meg a baráti fogadtatást és az eredményes munkát, egyben reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező években is ennyire eredményes lesz a két ország közötti együttműködés.

1596020181

Fotó: Dévényi Veronika