Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rablót fogtak a katonai rendészek a fővárosban

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. április 28. 16:31

Sikeresen megakadályoztak egy rablást az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Maléter Pál Rendészzászlóalj katonái április 25-én a főváros III. kerületében. A rendészek nemcsak megakadályozták, hogy egy idős férfit kifosszanak, de az elkövetőt is sikerült visszatartaniuk a rendőrök kiérkezéséig.

Szőnyi Szabolcs főhadnagy, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Maléter Pál Rendészzászlóalj századparancsnokának helyettese a honvedelem.hu kérésére elmondta: éppen egy feladaton vettek részt kollégáival a főváros III. kerületében, amikor egy civil odaszaladt hozzájuk és jelezte, hogy az Árpád híd budai hídfőjénél két ember dulakodik egymással.

„A társaimmal a helyszínre siettünk, és azt tapasztaltuk, hogy egy fiatalabb és egy idősebb férfi vitatkozik" – tette hozzá.

1595970983
A katonai rendészek választották szét a dulakodókat, majd igazoltatták őket

A négy katonai rendész szétválasztotta a feleket és megkérte őket, hogy igazolják magukat. Az idősebb, 50 év körüli férfi arról számolt be, hogy a 30 év körüli fiatalember a Szentlélek téri aluljáró lépcsőjénél megpróbálta kitépni az aranyláncot a nyakából, és amikor ellenállt neki, lefújta őt gázspray-vel. A fiatalember szerint viszont az idős férfi elesett, és csak segíteni akart neki, ekkor szakadt le a lánc a nyakából, és emiatt kezdtek el dulakodni.
A rendészek azonnal kihívták a rendőrséget, és mindkét férfit visszatartották, amíg a rendőrök kiérkeztek.

A rendőrség később B. Attila Zsolt, 38 éves tárnoki lakos ellen felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, és előterjesztést tett előzetes letartóztatásának indítványozására.
Szőnyi Szabolcs szerint a katonai rendészeknek jogukban áll – ahogy minden állampolgárnak – egy esetleges bűncselekményt megakadályozniuk, az elkövetőt pedig visszatartaniuk.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az események olyan gyorsan követték egymást, hogy nem igazán volt idejük gondolkodni, csak tették, amire kiképezték őket, és amit a jóérzés diktál.

1595970983
Szőnyi Szabolcs főhadnagy szerint csak azt tették, amire kiképezték őket

Fotó: Szabó Lajos zászlós

Címkékrendész