Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rajparancsnokok képzése

Szöveg: Kiss Róbert zászlós |  2013. december 12. 7:06

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának parancsnoki állománya november végétől december elejéig tartó kéthetes rajparancsnoki tanfolyamot tartott.

1595964314
Rajparancsnoki tanfolyamfolyamon vettek részt a debreceni lövészek

„A felkészítés alapvetően a lövész alegységek várható harcászati feladatainak begyakorlására koncentrált úgy, hogy a képzésbe beépítettük az eddigi NATO CREVAL ellenőrzések tapasztalatait" – összegezte a rajparancsnoki felkészítést Pogácsás Krisztián százados, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóalj 3. lövészszázadának parancsnoka.

„A tanfolyam tematikája az év elején, a 39. lövészzászlóalj CREVAL felkészítését indító rajparancsnoki képzésére épült és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem katonai szervezeteinek kijelölt állománya számára szerveztük. Az első héten a tűzvezetés, támadás, védelem és nyugvás tárgyköreire épülő elméleti előadásokat hallgattak a résztvevők a debreceni Kossuth laktanyában, erre alapozva kezdték meg a gyakorlati foglalkozásokat a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison" – mondta el Pogácsás százados.

1595964314
Az elméleti képzés után a gyakorlatban is elsajátították a legfontosabb harcászati feladatokat

A gyakorlótéren a raj gyalogos és kombinált harcjárműves mozgását kellett elsajátítaniuk a kiképzendőknek, ami azért is volt fontos, mert a további foglalkozások megkövetelték a rajok összekovácsolt tevékenységét. A katonák begyakorolták a szükséges vezényszavakat, mozzanatokat annak érdekében, hogy később – bármelyikük parancsnoksága alatt – mindannyian egységesen értelmezzék azokat.

A kiképzésen a fő foglalkozások további részfoglalkozásokat tartalmaztak, amelyek felölelték az adott harcászati mozzanat összes fogását. A végrehajtások során a rajparancsnoki beosztást rajon belül mindig más látta el, így mindenkinek lehetősége volt számot adni tudásáról.

A tanfolyamot elméleti és gyakorlati vizsga zárta, amelyet minden résztvevő eredményesen – sőt volt, aki kiemelkedően – teljesített.

1595964315
A tanfolyamot vizsga zárta

Fotó: MH 5. BILD