Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Reakcióidő – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. december 7. 13:58

Változnak az idők – és változás előtt áll a NATO is. Az afganisztáni ISAF-misszió év végi befejeztével a szövetség a többször hangoztatott szándékai alapján fog koncentrálni a csapatok kiképzésére és kiképzettségi szintjük megtartására. Ennek előhangjaként rendezték meg novemberben a Steadfast Jazz 2013 fedőnevű hadgyakorlatot – természetesen magyar katonák részvételével.

1595964035
Hatezer katona, repülőgépek, helikopterek, hadihajók, harckocsik – és persze az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Kub, illetve Mistral légvédelmi rakétarendszerei „szállták meg" Európa legnagyobb katonai gyakorlóterét a lengyelországi Drawsko Pomorskie-ban. A NATO huszonnyolc tagállama, valamint Svédország, Finnország és Ukrajna részvételével itt zajlottak a gyakorlat dinamikus mozzanatai, míg a törzsmunka Lettországban és Litvániában folyt. (Előbbi országban a NATO – alapvetően Hollandiában található – összhaderőnemi parancsnoksága, utóbbiban pedig a szövetség különleges műveleti parancsnoksága és összhaderőnemi logisztikai támogató csoportja települt.)

A gyakorlat forgatókönyve szerint a NATO gyorsreagálású csapatainak a balti térségben egy fiktív, antidemokratikus ország erőszakos olajkészlet-szerzési törekvése miatt elmérgesedő konfliktust kellett megoldaniuk. A küldetés sikeres végrehajtásához a műveletek során – a szárazföldi csapatok bevetése mellett – a Balti-tengeren manőverező haditengerészet, valamint a valós repüléseket teljesítő légierő segítségére is szükség volt. A győri alakulat pedig légvédelmi rakétaoltalmazásban részesítette a bevetett erőket. Végül a jó helyzetfelismerés, a helyes parancsnoki döntések, valamint a különböző képességek összehangolt alkalmazása révén a magas intenzitású harci események a kezdeti védelmi műveleteket követően megnyugtató eredménnyel, a támadó félre mért ellencsapással és az eredeti határvonal visszaállításával zárultak.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 13-án, pénteken megjelenő számában!)