Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Reflektorfényben – kihívás a kamera túloldalán

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2017. június 17. 18:40

Kommunikációs tréningen és média előtti felkészítő foglalkozáson vett részt az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) harmincöt katonája június második hetében.

1596034314

A HM Zrínyi Nonprofit Kft. szakembereinek közreműködésével tartott felkészítés célja az volt, hogy  az MH KIKNYP azon munkatársai, akik feladataihoz hozzátartozik a médiával való kapcsolattartás – így rendezvényeken, toborzó tájékoztatókon reflektorfénybe kerülhetnek – magabiztosan mozogjanak ezen, a katonáktól kicsit távolabb álló területen is.

A felkészítés rövid elméleti előadással kezdődött, majd a Katonai Filmstúdió televízió- és rádió stúdiójában szerezhettek gyakorlati tapasztalatot a katonák. A szituációkat trénereikkel közösen értékelték ki, melynek során saját és bajtársaik válaszaiból levonták a tanulságokat, egymás hibáiból is tanultak és tapasztalatot szereztek.

1596034315

A négy napos tréningen résztvevők jól vették az akadályokat annak ellenére, hogy akadt köztük olyan is, aki most először próbálhatta ki magát riportalanyként. A „gyakorlat teszi a mestert" mondás itt is megállja helyét: sok-sok fiktív szituációban kell ahhoz helyt állni, hogy ne jelentsen újdonságot a kamera és a mikrofon közelsége, a rádió- és a televízió stúdió berendezése, megfelelően tudják kezelni a sajtó érdeklődését és az interjúadás során előforduló váratlan, sokszor nem az adott szakterülethez tartozó kérdések se okozzanak különösebb fejtörést.

1596034315

Fotó: a szerző felvételei