Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Regölés, lucázás, purimozás

Szöveg: Takács Vivien |  2013. december 9. 7:00

Táncoló évszakok – Népszokásaink, jeles napjaink címmel új előadásra készül a Honvéd Táncszínház. A Söndörgő Együttes közreműködésével december 17-én, 19 órától láthatjuk a darabot a felújított Erkel Színházban.

1595964050

Új előadásra készül a Honvéd Táncszínház

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas rendező-koreográfus elmondta: különleges lesz a december 17-i bemutató. A Honvéd Táncszínház művészeti vezetője hozzátette, hogy az előadásban a tavaszi és a téli népszokások fognak megelevenedni a nézők előtt.

„Mindazt a tudást, amit a gyerekek és felnőttek egyaránt ismerhetnek a népszokásokról, mi csokorba szedtük számukra. Kezdve a szürettől, a Mikuláson és a boszorkányos ünnepeken keresztül a karácsonyi ünnepkörön át egészen a farsangig visszük el az érdeklődőket" – mondta Zsuráfszky Zoltán.

1595964050

Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus és a Táncoló évszakok – Népszokásaink, jeles napjaink című előadás plakátja

Hajdú Sarolta Rege és Zámbó István, a Honvéd Táncszínház Junior Prima-díjas táncosa vezetik a nézőt végig a történeten. Ők alakítják azt a fiatal párt, akik megtalálják a nagymama padlásán a Garabonciás diák eldugott Bűvös könyvét, amelynek kinyitása után egy olyan rég letűnt világba kerülnek, ahol megismerkedhetnek különböző emberek szokásaival és hagyományaival. A zene, a tánc és a látvány mellett a könyvből felolvasott részletek még jobban segítik megismerni, a Kárpát-medencében élő népek jeles napjainak szokásait.

„Nagyon fontosnak tartom a népszokások ismeretét, és azt látom a táncosaimnál, hogy ők is nagy kedvvel vesznek részt az ilyen témájú darabokban" – mondta a rendező, majd elárulta, hogy „manapság a gyerekek nem járnak fonóba, inkább megnéznek egy amerikai filmet, ám ebből az előadásból megtudhatják, hogy mi az a guzsaly, láthatnak disznóölést és többek között megismerhetik a betlehemezést is."

1595964050

A Honvéd Táncszínház és a Söndörgő Együttes

A színes és dinamikus táncszínházi produkciót nem csak a csodálatos jelmezek, a nagyszerű táncosok és a kiváló zenészek teszik felejthetetlenné, hanem többek között az a videó vetítés is, ami archív felvételen mutatja be például az 1930-as munkácsi zsidók legvidámabb ünnepét, a purimot.

Fotó: Dusa Gábor