Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chuck Hagel váratlanul Afganisztánba látogatott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 8. 20:54

Az afgán vezetők „ésszerű határidőn belül” aláírják az amerikai erők 2014 utáni afganisztáni jelenlétéről szóló kétoldalú biztonsági megállapodást – közölte Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter december 7-én, szombaton Kabulban, miután Bahreinből váratlanul afganisztáni látogatásra érkezett, és tárgyalt afgán kollégájával, Biszmulla Mohammadival.

Hagel azonban semmilyen közelebbit nem mondott arról, hogy az afgán fél mikorra ígéri az aláírást.

Miután a két félnek csak hosszú hónapok alatt sikerült kidolgoznia a szerződéstervezetet, és azt jóváhagyta az afgán törzsi tanács (loja dzsirga), Hamid Karzai afgán elnök közölte, hogy a szerződést már csak az áprilisi elnökválasztás után írja alá az ország új elnöke, mert az afgán vezetőség addig újabb feltételeket akar belevenni a szövegbe. Ez újabb feszültségforrást teremtett Kabul és Washington között, mert az amerikaiaknak állításuk szerint nem lesz elegendő idejük arra, hogy felkészüljenek a szerződés teljesítésére.

Amikor Hagel még éppen csak megérkezett Kabulba, egy meg nem nevezett amerikai védelmi minisztériumi forrás közölte az AFP hírügynökséggel, hogy a miniszter nem találkozik Karzaival.

Hagel egy közel-keleti utat szakított meg azzal, hogy Afganisztánba látogatott, a tervek szerint a következő napokban Katarba és Szaúd-Arábiába utazik.