Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó állománygyűlés

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. december 16. 7:04

Rendhagyó körülmények közt, a Gripen hangárban, fehér asztal mellett tartották az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis utolsó állománygyűlését december 15-én Kecskeméten.

Vége az 2012-es kiképzési évnek – igaz, hivatalosan ezt nem jelentette be a Kilián Nándor dandártábornok az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis december 15-ei állománygyűlésén, de a rendezvény egész hangulata erre engedett következtetni. Már az előkészületek is szokatlanok voltak, tulajdonképpen egy közös ebédre volt hivatalos a bázis teljes személyi állománya.

1595946366

Vendégeket is fogadtak, eljöttek az alakulat volt parancsnokai – Pintér Zoltán és Sági János nyugállományú vezérőrnagyok, Pintér Sándor, Schadl György nyugállományú ezredesek és Korbély István nyugállományú őrnagy – és Szentgyörgyi Dezsőné, a bázis névadójának özvegye, valamint a svéd támogató csoport tagjai is fontosnak tartották, hogy jelen legyednek az év utolsó kecskeméti állománygyűlésén.

A vendégeket és a bázis állományát Kilián tábornok köszöntötte, majd tőszavakban összefoglalta a 2012-es évben végrehajtott jelentősebb kiképzési feladatokat. Külön kiemelte: a magyar Gripen program történetében először fordult elő hogy egy komplex kiképzési repülési feladat keretében november 8-án a Magyar Légierő összes hadrendben lévő vadászgépe a levegőbe emelkedett. A rendkívüli eseményt a műszaki állomány áldozatos munkáján túl az tette lehetővé, hogy az előre megtervezett karbantartási ciklusokban, ebben az időszakban egyik repülőgépnek sem volt úgynevezett „heavy maintenance" azaz 200, 400 illetőleg 600 órás időszakos vizsgája.

A 14 vadászgép kötelékrepülésének másik apropóját az szolgáltatta, hogy a közelmúltban (október 26-án) ismét jubiláltak a Gripenek: megrepülték a 8000-ik órát.

1595946366

Az év eseményeiről adott tájékoztató után a bázisparancsnok személyesen köszönte meg a legkiválóbbak munkáját. Az „Év katonája" megtisztelő címet a tisztek közül idén Kiss Norbert mérnök százados érdemelte ki, az „Év altisztje" Szabó Ferenc főtörzsőrmester, az „Év tisztese" Kovács Tamás szakaszvezető, az „Év közalkalmazottja" pedig Makai Sándor lett. Az „Év hajózójának" Gróf Gergely őrnagyot, az „Év repülőműszakijának" Szabó István főtörzsőrmestert, az „Év logisztikusának" pedig Csehi Csaba zászlóst választották.

A rendhagyó állománygyűlés hivatalos része után pedig bajtársi beszélgetés következett. A hangulatról a Belmondó együttes, valamint a Honvéd Együttes táncosai gondoskodtak.

1595946367

Fotó: A szerző felvételei