Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó jubileumi koncert Balatonakarattyán

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2016. július 13. 10:07

A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK) adott koncertet vasárnap délután az újjászerveződésének 70 éves jubileumát ünneplő Pápa Város Fúvószenekara. A kánikulában a koncert helyszíne nem is lehetett más, mint az üdülő strandja.

1596016574

A hivatalos iratok szerint Pápa Város Fúvószenekarát 1946-ban alapították, alapító karmesternek pedig az 1918-as Levente Zenekar volt karnagyát, Bircher Józsefet nevezték ki. A világháború besorozásai miatt megszűnt Levente Zenekar után az itthon maradt és hazatérő zenészek már 1945-ben összeálltak egy fúvószenekarba, de a hivatalos megalakulást 1946-ra datálják.

1596016575

A hetvenéves jubileumot a zenekar egy nemzetközi fúvószenekari fesztivállal ünnepelte meg Pápán, melyre Finnországból, Olaszországból, Erdélyből és Ajkáról érkeztek zenekarok, s emellett két kórus is fellépett: egy finnországi énekkar és a helyi Bárdos Lajos Vegyeskar. Szerdától péntekig mindennap két koncertet adtak a város főterén, szombaton pedig a részt vevő zenekarok és kórusok közös koncertjét hallhatta a közönség, 250 fúvóssal és közel 100 énekessel.

1596016575

A sikeres szombati koncert után vasárnap a Balaton-parton zárták a programot, s az MH RKKK vendégeinek játszottak a balatonakarattyai strandon. Horváth Adrián karnagy elmondta: a zenekar jó kapcsolatot ápol a honvédséggel, hiszen ő is katonaként évekig a Légierő Zenekar Veszprém karmesterhelyettese volt. „Ez már a második alkalom, hogy itt koncertezünk, két éve egy olasz zenekarral érkeztünk, akiknek szintén felejthetetlen élményt nyújtott ez az üdülő, ezért most is örömmel jöttünk" – hangsúlyozta a zenekar vezetője.

1596016575

Fotó: a szerző felvételei