Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Reptérfoglalók – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 6. 13:22

Legutóbb 2003-ban, Kecskeméten hajtottak végre amerikai és magyar katonák közös ejtőernyős gyakorlatot. A közelmúltban újra együtt ugrottak: feladatuk egy „ellenséges” reptér – amúgy a gyakorlatnak otthont adó és azt mindenoldalúan biztosító MH Pápa Bázisrepülőtér – elfoglalása volt.

1595975130
Az enyhe szélben a reptér betonja felé lassan közeledő, amerikai C–130-as katonai szállító repülőgép olyan, mint egy hatalmas ragadozó madár. Egyrészt feltűnően lassan, megfontoltan közeledik, stabilan tartva magasságát, másrészt esze ágában sincs leszállni: valami nagyobb dobásra készül. Vagy inkább sok-sok kisebbre, mert amikor a körülbelül háromszáz méteres magasságban közeledő Hercules nagyjából velünk egy vonalba ér, elkezdi ontani magából az ejtőernyősöket. Lentről szemlélve a katonák kis báboknak tűnnek, a menetszél ide-oda dobálja őket; egészen addig, amíg ki nem nyílik az amerikai típusú deszanternyő, és másodpercek alatt földet nem érnek. Éles műveletekben persze ezek a másodpercek a legkritikusabbak: az ellenséges tűz ilyenkor tudja a legtöbb kárt tenni az ejtőernyős lövészekben. Mert ha aztán egyszer földet értek… de erre térjünk vissza később.

Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyős lövészei és az USA 173-as légimozgékonyságú dandár 2. zászlóaljának katonái már a fent felvázolt ugrás napjának reggelén intenzíven készülődtek a különlegesnek számító közös gyakorlatra. A forgatókönyv alapján amerikaiak és magyarok közösen foglalják majd el az ellenséges repülőteret. Mint mindig, a forgatókönyv és a valóság megint csak nem áll túl messze egymástól…

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 11-én, pénteken megjelenő számában!)