Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repüléstörténelmi együttműködés

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. december 11. 7:13

A repülés története iránti elkötelezettség jegyében kötött együttműködési megállapodást a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (HM EI Zrt.) és a RepTár Szolnok Nonprofit Kft. A közös munka kereteit hosszú távra biztosító szerződést dr. Trembeczki László, a HM EI Zrt. vezérigazgatója és Kovács Ákos, a repülőmúzeum ügyvezető igazgatója írta alá december 10-én, Szolnokon.

1596073362

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a HM EI Zrt. és Közép-Európa egyik legnagyobb interaktív repüléstörténeti kiállítóhelye. A szolnoki RepTár Hangár galériájában aláírt dokumentum alapján a jövőben szervezett formában tudnak együttműködni a repülés történetének lehető legrészletesebb bemutatása érdekében.

A szerződés keretet biztosít a felek részére egymás szakmai tevékenységének kölcsönös támogatására, repüléstudományi napok, bemutatók, kiállítások, konferenciák, szakmai fórumok és egyéb rendezvények közös szervezésére. Megállapodtak abban is, hogy a HM EI Zrt. a saját fejlesztésű és gyártású pilóta nélküli felderítő, valamint céltárgyként szolgáló repülőeszközei közül négyet a RepTár tulajdonába ad egy, a drónokat bemutató szekció kialakítására. Igény esetén pedig további repülőeszközök átadására is lehetőség lesz. A drónok képességeit dr. Szilvágyi Tibor, a részvénytársaság pilóta nélküli repülőeszközök fejlesztési koordinátora ismertette az érdeklődőkkel.

1596073363

A HM EI Zrt. munkatársai nem csupán a hazai állami repülések kiszolgálásának, a sikeres feladatvégrehajtásoknak és a képességek bővítésének aktív résztvevői, de a repülés új, dinamikusan fejlődő szakterületén, a pilóta nélküli repülőeszközök fejlesztésében is nemzetközileg elismert eredményeket tudnak felmutatni. Évek óta biztosítják például a távirányítású légi felderítő drónokat és céltárgyakat a Magyar Honvédség részére.

Dr. Trembeczki László, a HM EI Zrt. vezérigazgatója elmondta: a most átadott négy, pilóta nélküli repülőeszközt egy várhatóan kölcsönösen hasznos és értékes együttműködés kezdetének tekintik, amelyet további közös felújítások, eszközátadások és bemutatók követnek majd.  

1596073363

Kovács Ákos az együttműködési szerződés aláírása kapcsán arra is kitért, hogy a közelmúltban újabb ritkaságokkal bővült a szolnoki kiállítóhelyen megtekinthető repülőeszközök gyűjteménye. Dr. Ványa László ezredesnek köszönhetően a múzeum tulajdonába került a Rubik Ernő tervezte E-31 Esztergom vitorlázó gép, amelyért két németországi repülőmúzeum is versengett. 

A Krakkói Repülőmúzeum és a RepTár együttműködésének köszönhetően, március 15-ig egy Bf 109 típusú Messerschmitt vadászgépet is megtekinthetnek a repülés rajongói.

1596073363

A festett gépek száma is gyarapodott. A 714-es oldalszámú Mi-24-es helikopter díszítése alapjául a típus NATO kódneve „Hind" (Szarvastehén) szolgált, a 716-os oldalszámú Mi-24V pedig a közel húsz éve megalkotott elődjét követően a „Csőrike II" nevet kapta. Mindkét helikopteren már a kiállításra történő előkészítés munkálatait végzik a szakemberek.

1596073364