Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Réz-szimfonikusok – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 10. 13:41

1897. októberét írtuk, amikor Fricsay Richárd zenetanár és karnagy családjával Székesfehérvárra költözött, hogy megkezdje szolgálatát a honvédségnél. Akkor még nem tudta, hogy ez a szolgálat negyven évig tart majd, és nem mellesleg lerakja a mai MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar alapjait is.

1595989229
Az említett költözés óta eltelt évtizedeket nem csupán a katonazene léte, de az a célkitűzés is jellemzi, miszerint egy katonazenekarnak (a fogalom alatt persze szigorúan fúvószenekart értünk) szolgálati feladatai ellátásán túl a város zenei életének fejlesztése is lényeges küldetése. Így volt ez akkor is, amikor a híres fehérvári 17. honvéd gyalogezreden belül felállították Fricsay Richárd zenekarát; és így van ez ma is, amikor a Ruff Tamás őrnagy vezette helyőrségi zenekar mindenki által elismerten szerves részét képezi Székesfehérvár zenei életének. Fricsaynak persze az akkor még nem túl jó honvédségi-civil kapcsolatok javításán is fáradoznia kellett, de már legelső koncertjeivel kivívta a szakma és a hallgatóság elismerését. Jellemző például, hogy 1899-ben az ő vezényletével zajlott le Beethoven Csataszimfóniájának hazai ősbemutatója. Az akkori média igen pozitív képet festett a zenekarról és annak karmesteréről.

„Ha valaki a dirigálás művészetéről tanulmányt szeretne írni, iskolapéldának Fricsayt állíthatnánk eléje: az ő dirigensi működéséből könnyen – szinte magától adódóan – levezethetők azok a normák, amelyek nélkül jó karmestert elképzelni sem lehet" – írta például 1926. január 19-ei számában a Fejér megyei Hírlap.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 13-án, pénteken megjelenő számában!)