Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Riasztottak a vegyivédelmiek!

Szöveg: Boros Anita őrnagy |  2018. november 28. 6:37

Ebben az évben is végrehajtották az MH Atom-, Biológiai, Vegyi Riasztási és Értesítési Rendszer gyakorlatát november 21-én és 22-én, a Honvéd Vezérkar irányítása mellett, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ vezetésével, mintegy 150 fő részvételével.

1599196707
Az MH ABV RIÉR a haderő vezetési és irányítási rendszerében a vegyi, biológiai és sugárhelyzet felmérésének feladatorientált szervezete. A rendszergyakorlat célja gyakoroltatni az ABV-eseményekről (tömegpusztító fegyverrel mért csapásokról és ABV-kibocsátásokról) szóló folyamatos adatszolgáltatást, helyzetértékelést, riasztást és értesítést a nemzeti értékelő szakutasításokban rögzített értékelési eljárásoknak megfelelően, kiemelt figyelemmel a mindennapokban is bekövetkezhető eseményekre.

Az MH ABV RIÉR központok, alközpontok és csoportok mellett együttműködőként a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nukleáris Balesetelhárítási Információs és Értesítési Központ szakemberei is részt vettek az események értékelésében, lehetőséget teremtve ezzel az eljárásrendek összehasonlítására.

1599196708
Az MH ABV RIÉR-be integrálásra váró MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság alárendeltségében lévő katonai szervezetek kijelölt értékelő állománya első alkalommal hajtotta végre a gyakorlatot. A katonákat a honvédség különböző alakulataihoz osztották be, gyakorlásuk elsődleges célja a rendszer folyamatainak alaposabb megismerése, az értékelési eljárások magasabb szinten való alkalmazása volt.

A gyakorlat során a MH GAVIK mintavevő csoportja által vett és beszállított minták elemzését az MH HAVARIA Laboratórium és az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratórium állománya hajtotta végre. Csuka József ezredes, az MH GAVIK központparancsnoka kiemelte: „Ezen a két napon tudjuk igazán tesztelni a rendszert, és a tapasztalatok összegyűjtése után van mód a szükséges korrekciók végrehajtására, a rendszerszintű működés hatékonyabbá tételére."

Fotó: a szerző felvételei